Βιωσιμότητα σύγχρονων πόλεων: Γεωγραφική ανάλυση και αξιολόγηση δικτύου κίνησης πεζών του ιστορικού κέντρου της πόλης των Αθηνών σε περιβάλλον GIS - Κάλφα, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, 2015)
Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στον αστικό σχεδιασμό η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης που αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την υποβάθμιση του αστικού χώρου και κατά συνέπεια, της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε αυτές. Η βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα από τη βιώσιμη κινητικότητα, η οποία προωθεί τη χρήση βιώσιμων και εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, αντί για τα αυτοκίνητα, η εκτεταμένη χρήση των οποίων θεωρείται από πολλούς η βασική πηγή απ’ όπου πηγάζουν τα προβλήματα τω σύγχρονων πόλεων. Η βιώσιμη κινητικότητα εκφράζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το περπάτημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει πολύ θετικά την πορεία προς την επίτευξη του σχεδιασμού βιώσιμων πόλεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εισάγεται η έννοια της περπατησιμότητας που ως όρος υποδηλώνει τον βαθμό στον οποίο μια περιοχή είναι ελκυστική και φιλική προς την πεζή μετακίνηση και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μέτρηση της περπατησιμότητας των αστικών περιοχών, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S) προσέφερε την δυνατότητα για αναλυτικούς και αντικειμενικούς τρόπους υπολογισμού. Στην παρούσα εργασία, αναπτύσσεται μία εναλλακτική προσέγγιση μεθόδου μέτρησης της περπατησιμότητας, με τη χρήση ενός δείκτη πραγματικού αριθμού πεζών και ενός σύνθετου χωρικού δείκτη περπατησιμότητας, με την χρήση G.I.S. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε βιντεοσκόπηση της περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας στο σύνολο της. Έπειτα, με την επεξεργασία αυτού του υλικού συλλέχθηκαν πληροφορίες όπως τα πλάτη και η κατάσταση των πεζοδρομίων, ο αριθμός και το είδος των εμποδίων, ο αριθμός και το είδος των χρήσεων γης, ο αριθμός και το είδος των πληροφοριακών πινακίδων, τα πλάτη των δρόμων και οι διαβάσεις. Στη συνέχεια, με την κατάλληλη επεξεργασία και χρήση του λογισμικού QGIS δημιουργήθηκαν τα κατάλληλα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Ακολούθησε ο υπολογισμός και η εφαρμογή των δύο δεικτών περπατησιμότητας και τέλος, η σύγκριση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν.