Αξιολόγηση προώθησης προϊόντων καρτών και ανάλυση - πρόβλεψη δυνατοτήτων επέκτασης - Ουλής - Ρούσης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Οι προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής έχουν στρέψει τη σύγχρονη κοινωνία στη χρήση πλαστικού χρήματος για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η πρόβλεψη οικονομικών μεγεθών για τις πιστωτικές κάρτες, με την βοήθεια των οποίων θα μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάστρωση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής προώθησής πιστωτικών καρτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε αρχικά δημογραφική μελέτη των πελατών μεγάλης ελληνικής τράπεζας, με σκοπό την παρατήρηση των δημογραφικών στοιχείων των κατόχων πιστωτικών καρτών προκειμένου ομαδοποιηθούν και να είναι περισσότερο αποδοτική η εφαρμογή προωθητικών ενεργειών. Επιπλέον, εφαρμόστηκε πρόβλεψη ορισμένων οικονομικών στοιχείων της τράπεζας αυτής, με βάση τις χρονοσειρές που ελήφθησαν σαν δεδομένα. Οι προβλέψεις παράχθηκαν από τις κλασικές μεθόδους πρόβλεψης, δηλαδή τις Naive, SES, Holt, Damped και την μέθοδο THETA. Τέλος, οι προβλέψεις που παράχθηκαν από τις παραπάνω μεθόδους συγκρίθηκαν μεταξύ τους ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την ακρίβεια τους και να επιλεχθούν οι ακριβέστερες από αυτές.