Σύγκριση των διεθνών κέντρων επεξεργασίας κινηματικών δεδομένων GNSS με τη χρήση του ακριβή απόλυτου εντοπισμού θέσης (ΡΡΡ) - Καδή, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2016)
Η τεχνική εντοπισμού ΡΡΡ (Precise Point Positioning – Ακριβής Εντοπισμός Θέσης) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα, λόγω των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει: προσδιορισμός θέσης με χρήση ενός δέκτη GNSS, μείωση απαιτήσεων σε υπολογιστικό χρόνο και χώρο και υψηλή ακρίβεια θέσης για μεγάλο εύρος εφαρμογών. Ως αποτέλεσμα, αρκετά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα προχώρησαν στην ανάπτυξη λογισμικών για την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων με την τεχνική ΡΡΡ, αλλά και στην δημιουργία διαδικτυακών υπηρεσιών επίλυσης δεδομένων με την ίδια τεχνική που διατίθενται ελεύθερα στο ευρύ κοινό. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάδειξη των διαδικτυακών αυτών Διεθνών Κέντρων Επεξεργασίας (ΔΚΕ), ώστε να φανεί η συμβολή και η χρησιμότητά τους, καθώς επίσης και τη σύγκριση των Κέντρων αυτών κάνοντας χρήση κινηματικών δεδομένων GNSS, ώστε να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που μπορεί να προκύπτουν μέσα από τη σύγκριση αυτή. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα ΔΚΕ που επιτρέπουν επίλυση κινηματικών δεδομένων, τα οποία είναι το CSRS-PPP του Καναδά, το APPS-NASA του εργαστηρίου Jet Propulsion της Καλιφόρνια, το GAPS του Πανεπιστημίου New Brunswick του Καναδά και το magicGNSS της Αεροδιαστημικής και Αμυντικής Βιομηχανίας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά δίνεται η περιγραφή τους ώστε να παρουσιαστούν οι λειτουργίες και η χρηστικότητά τους. Στη συνέχεια ακολούθησε η εφαρμογή τους χρησιμοποιώντας πραγματικά αρχεία δεδομένων GNSS που συλλέχτηκαν από διαφορετικές κινηματικές πλατφόρμες (αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο), ώστε μέσω της επεξεργασίας των αρχείων αυτών να πραγματοποιηθεί άμεση σύγκριση συντεταγμένων για τα ίδια αρχεία. Ακόμη, υπολογίστηκαν τα RMS σφάλματα κάθε λύσης και των διαφορών των λύσεων μεταξύ των υπηρεσιών, για να φανεί πόσο κοντά είναι τα ΔΚΕ μεταξύ τους και ποια λύση βρίσκεται περισσότερο κοντά στην πραγματική τιμή. Στην επεξεργασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν όλα τα Κέντρα εκτός από το magicGNSS, το οποίο δεν έδωσε αποτελέσματα για κανένα από τα αρχεία για λόγους μεγέθους αλλά και παλαιότητας των αρχείων, αφού δημιουργήθηκε το 2009. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας αλλά και της σύγκρισης οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πιο εύχρηστη υπηρεσία και με καλύτερα αποτελέσματα είναι η CSRS-PPP και γι’ αυτό επιλέχθηκε και ως αναφορά, αφού είναι η μόνη που πραγματοποίησε επεξεργασία για όλα τα αρχεία ανεξαιρέτως του μεγέθους και της παλαιότητας των αρχείων. Η APPS-NASA δίνει αποτελέσματα με λίγο καλύτερη ακρίβεια, ωστόσο δεν περιλαμβάνει γραφικές απεικονίσεις και δεν ανταποκρίθηκε ως προς όλα τα αρχεία που υποβλήθηκαν. Η CSRS-PPP περιέχει γραφήματα και καλύτερη τεχνική έκθεση, βοηθώντας τον αναγνώστη. Η υπηρεσία GAPS δίνει αποτελέσματα με μεγάλες αποκλίσεις, παρόλη την ευκολία και την περιεκτικότητα των αρχείων που στέλνει στο χρήστη.