Διασφάλιση απορρήτου σε δεδομένα γράφων και σχεσιακών βάσεων δεδομένων - Ψαραύτης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Ένας μεγάλος αριθμός από επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλες οντότητες συλλέγουν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα από ανθρώπους, τα οποία πολλές φορές δημοσιεύονται για ερευνητικούς ή άλλους προωθητικούς σκοπούς. Η διανομή και χρήση αυτών των δεδομένων μπορεί να μην είναι ασφαλής και να αποκαλυφθούν ευαίσθητες πληροφορίες ανθρώπων. Η παρούσα διπλωματική πραγματεύεται την διασφάλιση της ανωνυμίας στα κοινωνικά δίκτυα με την απεικόνιση και αποθήκευση δεδομένων σε γράφους καθώς και σε εφαρμογές που κάνουν χρήση τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση προτείνονται μοντέλα τα οποία εφαρμόζουν αλγορίθμους ανωνυμοποίησης ανάλογα την ιδιαιτερότητα του κάθε ζητήματος. Η σωστή επιλογή του μοντέλου με την εφαρμογή του εξασφαλίζει την καλή προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα χαμηλά ποσοστά απώλειας πληροφορίας. Στα πλαίσια αυτά και για τις ανάγκες ανωνυμοποίησης μιας σχεσιακής βάσης δεδομένων αναπτύχθηκε εργαλείο που είναι ικανό να προτείνει ένα κατάλληλο μοντέλο με την προβολή και την απάντηση από τον χρήστη προσεκτικά επιλεγμένων ερωτήσεων.