A client-server synchronization model for concurrent data structures implemented in SCC - Τασούλας, Ζώης Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών και Ψηφιακών Συστημάτων VLSI, 2016)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση κάποιον ταυτόχρονων δομών δεδομένων στο πολυπύρηνο σύστημα Single-chip Cloud Computer της εταιρίας Intel. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της διπλωματικής εργασίας μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν για διάφορες παραμέτρους οι δομές δεδομένων της στοίβας, της FIFO ουράς προτεραιότητας και του διονυμικού σωρού μεγίστου. Το σύστημα Single-chip Cloud Computer είναι ένας υπολογιστής γενικού σκοπού με 48 πυρήνες, η δημιουργία του οποίου προορίζεται για ερευνητικούς σκοπούς και μελέτη των πολυπύρηνων συστημάτων. Ο μεγάλος αριθμός πυρήνων και το μοναδικό αυτό σύστημα μας παρότρυνε να το επιλέξουμε για να μελετήσουμε τις επιδώσεις και την συμπεριφορά πολυπύρηνων συστημάτων. ΄Ενα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που μας οδήγησε να επιλέξουμε την έρευνα πάνω σε αυτόν τον υπολογιστή είναι η ιδιαιτερότητα του μοντέλου μνήμης, γεγονός που μας δημιούργησε το ενδιαφέρον να δοκιμάσουμε το μοντέλο πελάτη εξυπηρετητή για την οργάνωση και των συγχρονισμό ταυτόχρονων δομών δεδομένων. Στη διάρκεια της διπλωματικής συγκρίναμε την συμπεριφορά και την επίδοση των δομών δεδομένων που αναφέραμε. Χρησιμοποιήσαμε ένα πλήθος διαφορετικών σεναρίων αιτημάτων και διεργασιών από τους πυρήνες και λάβαμε μετρήσεις τόσο για την χρονική επίδοση, όσο και για την κατανάλωση ενέργειας από κάθε δομή. Ακόμη δοκιμάσαμε κατά πόσο επηρεάζει την επίδοση η κατανομή των πυρήνων κατά τη δέσμευσή τους, αν θα είναι συνεχείς ή διασκορπισμένοι. Επίσης είδαμε κατά πόσο η θέση του πυρήνα εξυπηρετητή επηρεάζει την επίδοση, και πώς θα συμπεριφέρονταν οι δομές και το σύστημα στην περίπτωση που μεσολαβούσε κάποια καθυστέρηση ή η ενασχόληση με κάποια άλλη δουλειά από τους πυρήνες, μεταξύ δύο διαδοχικών αιτημάτων για αλλαγές στη δομή δεδομένων.