Ανάπτυξη συστήματος μαζικών εκτιμήσεων αξιών οικιστικών ακινήτων με χρήση τεχνολογιών GIS - εφαρμογή στο Δήμο Χαλανδρίου Αττικής - Ανδρέου, Ελευθερία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η φορολόγηση των ακινήτων αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες μορφές επιβολής φορολογίας. Η ανάγκη για την ορθή προσέγγιση της αξίας των ακινήτων μέσω ομοιόμορφων και συνεπών εκτιμήσεων, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, με σκοπό τη δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, οδήγησε στην ανάπτυξη των Αυτοματοποιημένων Μοντέλων Εκτιμήσεων (Automated Valuation Models ή AVMs) και των Αυτοματοποιημένων Συστημάτων Μαζικών Εκτιμήσεων (Computer Assisted Mass Appraisal Systems ή CAMA). Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο, τόσο την εξοικείωση με ζητήματα που άπτονται της αξίας της ακίνητης περιουσίας, των παραγόντων που την επηρεάζουν και των μεθόδων προσέγγισής της, όσο και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτίμησης αγοραίων αξίων οικιστικών ακινήτων και τη δημιουργία σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής για σκοπούς κυρίως ενημέρωσης. Αρχικά, καθορίζεται η έννοια της αξίας του ακινήτου και επισημαίνονται οι βασικοί παράγοντες που την επηρεάζουν, παρουσιάζεται η πολιτική που ακολουθεί το κράτος για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και περιγράφεται η αγορά των ακινήτων στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάζονται, ακόμη, οι κυριότερες τεχνικές και μέθοδοι εκτίμησης της αξίας των ακινήτων βάσει των διεθνών εκτιμητικών προτύπων και αναλύεται η έννοια των μοντέλων εκτίμησης αξιών ακινήτων, περιγράφεται η δομή και λειτουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος μαζικών εκτιμήσεων και παρουσιάζονται τα βασικά στάδια της διαδικασίας που ακολουθείται στις μαζικές εκτιμήσεις. Τέλος, παρουσιάζεται η συμβολή των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στα συστήματα μαζικών εκτιμήσεων, μέσω των λειτουργιών δημιουργίας χωρικής βάσης δεδομένων, θεματικών χαρτών, χωρικής ανάλυσης και ανάπτυξης web-GIS εφαρμογών για δημοσιότητα και διαφάνεια των αξιών. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, αναπτύσσεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εφαρμογή AVM στα οικιστικά ακίνητα του Δήμου Χαλανδρίου, ενός Ο.Τ.Α. που βρίσκεται βορείως της πόλης των Αθηνών, και τη δημιουργία τριών γραμμικών μοντέλων πολλαπλής παλινδρόμησης με στόχο την αυτοματοποιημένη εκτίμηση της αξίας των ως άνω ακινήτων, με χρήση του στατιστικού λογισμικού SPSS και του λογισμικού γεωγραφικών πληροφοριών ArcGIS. Περιγράφεται επίσης η διαδικασία δημιουργίας διαδικτυακής εφαρμογής για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας των ακινήτων με κύριο στόχο την ενημέρωση πολιτών και άλλων ενδιαφερομένων σχετικά με την αγορά οικιστικών ακινήτων του Χαλανδρίου. Τέλος, πραγματοποιείται αξιολόγηση των σταδίων της παρούσας έρευνας και διατυπώνονται συμπεράσματα και προτάσεις για μελλοντική επέκτασή της