Στατιστική ανάλυση φυσικο-χημικών ιδιοτήτων φυτικών ελαίων προς χρήση σε κινητήρες Diesel - Βούλγαρης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε μια στατιστική ανάλυση προκειμένου α) να βρεθούν οι μέσες τιμές των σημαντικότερων ιδιοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης σε λιπαρά οξέα των πιο διαδεδομένων φυτικών ελαίων και β) να ελεγχθεί τυχόν συσχέτιση των ιδιοτήτων αυτών με τις αντίστοιχες μεθυλεστέρων diesel που προκύπτουν από αυτά τα φυτικά έλαια. Για το σκοπό αυτό, αρχικά έγινε έρευνα στην διαθέσιμη βιβλιογραφία και συλλέχθηκαν στοιχεία για τις φυσικο-χημικές ιδιότητες και την σύσταση σε λιπαρά οξέα φυτικών ελαίων από περίπου 550 επιστημονικά άρθρα. Στη συνέχεια έγινε μια στατιστική ανάλυση με βάση τις αναφερόμενες μετρήσεις από κάθε άρθρο. Συνολικά παρουσιάζονται στοιχεία για 22 φυτικά έλαια, βρώσιμα και μη. Από την ανάλυση προέκυψαν μέσες τιμές και τυπικές αποκλίσεις για 16 φυσικο-χημικές ιδιότητες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος συσχέτισης των παραπάνω ιδιοτήτων με τον βαθμό ακορεστότητας ενώ συγκρίθηκαν και με τις αντίστοιχες αυτών του βιοντίζελ.