Αλγοριθμική ασυμπτωτική ανάλυση φαρμακοκινητικού μοντέλου - Μιχαλάκη, Λήδα Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2016)
Μελετάται η δυναµική ενός φαρµακοκινητικού µοντέλου, στο οποίο περιλαµβάνεται (i) η αλληλεπίδραση ενος φαρµάκου µε έναν βιολογικό στόχο-υποδοχέα, (ii) η σύνδεσή τους και (iii) το αποτέλεσµα που αυτή επιφέρει. Το σύστηµα αυτό χαρακτηρίζεται από αργές και γρήγορες χρονοκλίµακες. Η ανάλυση βασίζεται στον αλγόριθµο Computational Singular Perturbation (CSP) η οποία δίνει τη δυνατότητα να µελετηθεί ξεχωριστά η γρήγορη και η αργή δυναµική του συστήµατος, οπότε και να γίνει κατανοητή η επιρροή τους και η αλληλεπίδρασή τους. Μέσω της CSP κατασκευάζονται αλγοριθµικά απλοποιηµένα µοντέλα και παρέχονται ενδείξεις για την ορθή χρήση των κλασσικών παραδοχών προσέγγισης µερικής ισορροπίας (PEA) και οιονεί στατικής κατάστασης (QSSA). Μέσω των εργαλείων του αλγορίθµου της CSP αναγνωρίζονται οι αντιδράσεις που (i) παράγουν τις γρήγορες χρονοκλίµακες, (ii) ωθούν το σύστηµα σε διάφορες φάσεις της εξέλιξης του φαινοµένου και (iii) είναι υπεύθυνες για τη διαµόρφωση της Αναλοίωτης Αργής Πολλαπλότητας (SIM), πάνω στην οπoία κινείται το σύστηµα. Τέλος γίνεται διερεύνηση της επίδρασης των παραµέτρων του συστήµατος στην εξέλιξή του και αναζήτηση δυνατοτήτων να γίνει έλεγχος της διεργασίας.