Πολυκριτηριακή αξιολόγηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας: Εφαρμογή σε ξενοδοχείο - Κασσαβέτη, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται διαρκώς μεγαλύτερη σε όλα τα κτίρια. Μελέτες δείχνουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 56% μεταξύ 2010 και 2040, ενώ παράλληλα ο αριθμός των τουριστών θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2020. Ο ξενοδοχειακός τομέας ευθύνεται για ετήσιες εκπομπές μεταξύ 160 και 200 kg διοξειδίου του άνθρακα ανά m2 επιφάνειας δωματίου, ανάλογα με το μείγμα καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παροχή ενέργειας, βασικού αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων πέντε από την άποψη της κατανάλωσης ενέργειας στον τριτογενή τομέα κτιρίου. Παράλληλα, με την έγκριση των όλο και αυξανόμενων κυβερνητικών κανονισμών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και με όλο και αυξανόμενη την περιβαλλοντική συνείδηση των Ευρωπαίων όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες ξενοδοχείων επιλέγουν διορθωτικές δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να παραμένουν ανταγωνιστικές και στοχεύουν να αναγνωριστούν ως πράσινες, περιβαλλοντικά φιλικότερες. Δεδομένου ότι η απόφαση της διοίκησης ενός ξενοδοχείου προκειμένου να επιλεγεί ο βέλτιστος συνδυασμός δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, περιλαμβάνει πολλούς αποφασίζοντες και πολλαπλούς στόχους, η υποχρεωτική λήψη απόφασης βάσει πολλαπλών κριτηρίων είναι απαραίτητη. Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η ανάπτυξη ενός πολυκριτηριακού μεθοδολογικού πλαισίου αξιολόγησης επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον ξενοδοχειακό τομέα. Για την υλοποίηση του χρησιμοποιείται ως παράδειγμα μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Ερέτρια και εφαρμόζεται η μέθοδος Electre III. Το λογισμικό του πανεπιστημίου του Παρισιού Dauphine χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή της μεθόδου Electre III. Η μεθοδολογία παρέχει ένα πλαίσιο που θα υποστηρίζει, θα διευκολύνει και θα βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία θα συμβάλλει στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση ενέργειας στον κλάδο αυτό αλλά και στην αύξηση της προβολής του.