Παρασκευή μεταλλικών αφρών με χρήση της διαδικασίας δια τριβής με ανάδευση - Ηλιάδης, Λεωνίδας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών. Εργαστήριο Κατεργασιών των Υλικών, 2016)
Οι μεταλλικοί αφροί είναι μια κατηγορία πορώδων υλικών, με εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα και ικανοποιητικό συνδυασμό μηχανικών ,θερμικών, ηλεκτρικών και ακουστικών ιδιοτήτων. Αυτές οι ιδιότητες τους καθιστούν ενδιαφέροντα υλικά για εφαρμογές όπου απαιτούνται περισσότερες από μια λειτουργίες όπως για παράδειγμα ηχομόνωση, πυροπροστασία και απορρόφηση ενέργειας. Έτσι λοιπόν μας παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία από ελαφρού βάρους κατασκευές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική, στην μηχανολογία, στις οικοδομές, στις οικιακές συσκευές, στην βιομηχανία των χημικών αλλά και στη βιομηχανία επίπλων κ.α. Στόχος της πειραματικής διαδικασίας είναι η μελέτη της διαδικασίας της δια τριβής ανάδευση για τη παραγωγή πρόδρομων δοκιμίων με αφριστικό παράγοντα υδρίδιο του τιτανίου και ενίσχυση με ζιρκονία, και η αφροποίηση τους. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ικανότητα παραγωγής πρόδρομου υλικού από στερεό και συμπαγές αρχικό υλικό , η απλότητα του εξοπλισμού που απαιτείται για τη διεργασία (μια φρέζα) και τέλος η ικανότητα παραγωγή μεγάλων γεωμετριών Η μελέτη χωριστικέ σε τρία μέρη. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν πειράματα χωρίς προσθήκη κάποιου υλικού και παρατηρήθηκε η αλλαγή της μορφής της ζώνης ανάδευσης συναρτήσει των παραμέτρων της διεργασίας (μορφή εργαλείου, φορά περιστροφής, ταχύτητα περιστροφής, ταχύτητα πρόωσης, αριθμός περασμάτων κ.α.) ώστε να προσδιοριστούν οι βέλτιστες συνθήκες για το αλουμίνιο ΑΑ5083-Η111. Αφού προσδιοριστήκαν οι βέλτιστες συνθήκες (μεγιστοποίηση εμβαδού και βάθους της ζώνης ανάδευσης καθώς και η ομοιογένεια της μικροδομής) μελετήθηκε ο τρόπος που επηρεάζεται η διαδικασία από τη παρουσία της ζιρκονίας, η οποία εισήχθη με χρήση αυλακώσεων. Τέλος δημιουργήθηκαν δύο διαφορετικά πρόδρομα δοκίμια τα οποία και αφροποιήθηκαν προκειμένου αφενός να επαληθευτούν τα προβλεφθέντα και αφετέρου να μελετήσουμε τη ποιότητα του παραγόμενου αφροποιημένου προϊόντος