Λειτουργικός υπολογισμός αέριων εκπομπών στον κύκλο ζωής πλοίων: Ανάπτυξη υπολογιστικού προγράμματος - Δασκαλάκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η καταγραφή και μελέτη των αέριων εκπομπών που παράγονται στον κύκλο ζωής ενός πλοίου τόσο σε επίπεδο μεταλλικής κατασκευής (παραγωγή και κοπή χάλυβα, συγκολλήσεις, επισκευές, διάλυση) όσο και σε επίπεδο μηχανολογικής εγκατάστασης (κατασκευή κύριων και βοηθητικών μηχανών, δοκιμές σε εργοστασιακό και θαλάσσιο περιβάλλον, λειτουργία). Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης χρησιμοποιείται η μέθοδος Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment, LCA) που προσφέρει μια τεχνική προσέγγιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με το σύνολο των σταδίων ζωής ενός προϊόντος.