Ανάλυση καινοτόμων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης - Τσιανίκας, Σταμάτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Η σημασία ύπαρξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε οποιοδήποτε σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος είναι αναντίρρητη. Με τη βέλτιστη εφαρμογή αυτής σε όλα τα επίπεδα, η αλληλεπίδραση μεταξύ του κράτους και των πολιτών, των επιχειρήσεων ή ακόμα και των ίδιων των κυβερνητικών φορέων καθίσταται σαφώς ευκολότερη και αποδοτικότερη και, κατά συνέπεια, ολόκληρη η λειτουργία του κράτους ως ενιαίο δημιούργημα ολοένα και βελτιώνεται. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται φανερές προσπάθειες να οδηγηθεί ολόκληρος ο κλάδος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε νέες κατευθύνσεις, αξιοποιώντας στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που του παρέχουν οι νέες και προηγμένες τεχνολογίες. Επίκεντρο αυτών των προσπαθειών είναι οι υπηρεσίες με τις οποίες σκοπεύει να ασχοληθεί η παρούσα εργασία, δηλαδή οι καινοτόμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καταδεικνύοντας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακότερων. Κινούμενοι προς την κατεύθυνση αυτή, αρχικά καταγράψαμε ένα σημαντικό αριθμό υπηρεσιών τις οποίες, με συγκεκριμένα κριτήρια που θέσαμε και θα αναλύσουμε στη συνέχεια, χαρακτηρίσαμε ως καινοτόμες. Επόμενο βήμα της εργασίας ήταν να θεσπιστεί ένα σαφές και πλήρες πλάνο με βάση το οποίο οι υπηρεσίες θα χαρακτηριστούν, θα αξιολογηθούν και, εν τέλει, θα ταξινομηθούν. Το τελευταίο, και ίσως, πιο καίριο στάδιο της εργασίας ήταν η αναλυτική μελέτη και ταξινόμηση των καταγεγραμμένων υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, επαρκώς δικαιολογημένων από τη συνολική έρευνα που προηγήθηκε και σαφώς κατευθυνόμενων σε νέες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες περιοχές έρευνας.