Διαδικτυακή υλοποίηση σχεδίου δράσης για τη ρύθμιση θερμοκρασίας σε εσωτερικούς χώρους κτιρίων - Σκονδρογιάννη, Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την παγκόσμια κοινότητα είναι η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης των πόλεων. Οι πόλεις είναι, λοιπόν, σημαντικοί φορείς για την εκπλήρωση των στόχων ενέργειας και κλίματος της ΕΕ, που θα την μετατρέψουν σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (Στόχοι «20-20-20» για το 2020, Στρατηγική «Ευρώπη 2020», Πλαίσιο Πολιτικής για το Κλίμα και την Ενέργεια για το 2030). Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Έξυπνες Πόλεις στρέφονται σταδιακά στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (“ICT”), με στόχο να μειώσουν στο ελάχιστο το οικολογικό τους αποτύπωμα. Οι τοπικές αρχές, δηλαδή οι μικρότερες αυτοδύναμες μονάδες που δύνανται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την ευημερία των πολιτών τους, είναι οι πρώτες που καλούνται να δραστηριοποιηθούν για τη βέλτιστη διαχείριση των φορτίων των δημοτικών κτιρίων και υποδομών. Μία πολύ σημαντική παράμετρος της ενεργειακής κατανάλωσης σε επίπεδο κτιρίου είναι η θερμική άνεση των ενοίκων, η οποία, για την περίπτωση των δημοτικών κτιρίων, καθορίζεται με βάση τεχνικά πρότυπα (π.χ. “ISO 7730:2005”, “prENrev 15251:2006”). Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη και η υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης που θα βοηθάει τις τοπικές αρχές στη διαδικασία λήψης βραχυπρόθεσμων αποφάσεων σχετικά με τη ρύθμιση του σημείου θερμοκρασίας σε δημοτικά κτίρια, στοχεύοντας τόσο στη δημιουργία αποδεκτών επιπέδων άνεσης για τους χρήστες του κτιρίου όσο και στην δυνητική επίτευξη μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Η λειτουργία του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης βασίζεται στους ακόλουθους δύο «ευφυείς» κανόνες:  Επικύρωση της Θερμικής Άνεσης.  Προσαρμοστική Αντίληψη της Άνεσης. Οι παραπάνω κανόνες αναπτύσσονται σε κώδικα ως “PHP” κλάσεις στο πλαίσιο ενός “Symfony application” και τροφοδοτούνται τόσο από δεδομένα πραγματικού χρόνου που προέρχονται από διεπιστημονικές πηγές σε επίπεδο πόλης όσο και από στατικά δεδομένα για το εκάστοτε κτίριο και τα τεχνικά συστήματα. Το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης παρέχει, λοιπόν, σε ορίζοντα μίας εβδομάδας ημερήσια προτεινόμενα “set-point temperatures”, τα οποία γνωστοποιούνται στις δημοτικές αρχές μέσω ενός “front-end” διαδικτυακού περιβάλλοντος και συνεισφέρουν στην προσπάθειά τους να συμβιβάσουν την άνεση και την ενεργειακή αποδοτικότητα στον τομέα της θέρμανσης/ψύξης.