IEC 61363-1 international standard - Πανταζόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ναυτικής Μηχανολογίας, 2016)
Σκοπός της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση του λογισμικού DIgSILENT PowerFactory και η διερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρει αναφορικά με τη μελέτη βραχυκυκλωμάτων σε ηλεκτρικά δίκτυα πλοίων. Στην κατεύθυνση αυτή, επιχειρεί αφενός να καταστήσει το PowerFactory πιο εύχρηστο και κατανοητό ακαδημαϊκά, καθότι είναι ένα σύνθετο υπολογιστικό πακέτο υψηλού επιπέδου, και αφετέρου να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονται με τη μοντελοποίηση ηλεκτρικών δικτύων πλοίων και την εφαρμογή του διεθνούς προτύπου IEC 61363-1 για την ανάλυση βραχυκυκλωμάτων στην πλατφόρμα του εν λόγω προγράμματος. Αρχικά, πραγματοποιείται μία εισαγωγή στα βασικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του προγράμματος. Στη συνέχεια, εκτίθενται οι απαραίτητες αναφορές στη θεωρία βραχυκυκλωμάτων και το διεθνές πρότυπο IEC 61363-1, με στόχο την κατανόηση της μεθοδολογίας για την ανάλυση βραχυκυκλωμάτων. Στο επόμενο στάδιο, παρουσιάζεται μία μελέτη βραχυκυκλώματος στο ηλεκτρικό δίκτυο μίας υποδειγματικής ηλεκτρολογικής μελέτης πλοίου, ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα της προσομοίωσης υπό το πρίσμα των θεωρητικών σχέσεων. Ακολουθεί μία αντιπροσωπευτική περίπτωση μελέτης βραχυκυκλώματος στο ηλεκτρικό δίκτυο ενός υπαρκτού πλοίου μεταφοράς φορτίου χύδην, όπου συγκρίνονται τα αποτελέσματα της προσομοίωσης με τις θεωρητικές τιμές, κατά το πρότυπο IEC 61363-1, που περιλαμβάνονται σε σχετικό φυλλάδιο του πλοίου. Στη βάση της παραπάνω διαδικασίας, διερευνάται το υπολογιστικό περιβάλλον του PowerFactory με σημείο αναφοράς την ανάλυση βραχυκυκλωμάτων σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας πλοίων και άξονα την ένταξη του προγράμματος σε ακαδημαϊκό πλαίσιο.