Μοντελοποίηση και παραμετρική διερεύνηση των συνθηκών ενσφήνωσης ζεύγους οδοντωτών τροχών παραλλήλων αξόνων. - Κουγιουμτζόγλου, Χριστόδουλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών, 2015)
Στην παρούσα εργασία μελετάται το φαινόμενο της ενσφήνωσης οδοντωτών τροχών παραλλήλων αξόνων. Αρχικά αναπτύσσεται κώδικας σε περιβάλλον Matlab ο οποίος υπολογίζει τη γεωμετρία των οδοντωτών τροχών που θα μελετηθούν. Στη συνέχεια γίνεται σχεδιασμός των τροχών σε τρισδιάστατο περιβάλλον κάνοντας χρήση του λογισμικού Solidworks. Έπειτα γίνεται υπολογισμός με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, μέσω του προγράμματος Ansys, των τάσεων που αναπτύσσονται στον πόδα του οδόντος. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα μελέτη και προτείνονται σχέδια μελλοντικής επέκτασης της.