Μελέτη υβριδικής μεθόδου ανίχνευσης νησιδοποίησης βασισμένη στα δέντρα απόφασης στο σύστημα 34 ζυγών της IEEE - Σακελλαρόπουλος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η ανίχνευση της νησιδοποίησης στο σύστημα 34 ζυγών της ΙΕΕΕ. Η ανίχνευση της νησιδοποίησης βασίζεται στην εξόρυξη γνώσης από το σύστημα (data mining) και στα δέντρα απόφασης που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των καταστάσεων (classification) σε νησιδοποίηση και μη νησιδοποίσηση. Αρχικά γίνεται μια σύγκριση των μεθόδων ανίχνευσης σε θεωρητικό επίπεδο και εξηγείται γιατί τα δέντρα απόφασης αποτελούν μια μέθοδο με υψηλά ποσοστά ακρίβειας στην ανίχνευση του φαινομένου. Η εξομοίωση του συστήματος των 34 ζυγών και τα δέντρα απόφασης βασίστηκαν στο πακέτο Matlab/Simulink και έγιναν εκτενείς κύκλοι εξομοίωσης. Τα γενικά συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα: 1) Παρατηρείται ότι η ακρίβεια της μεθόδου που βασίζεται στα δέντρα απόφασης αποτελεί συνάρτηση: α) της θέσης του μικροδικτύου, β) του αριθμού των μετρούμενων μεγεθών που το αποτελούν και γ) του χρονικού διαστήματος που μετρώνται τα μεγέθη (μόνιμη / μεταβατική περίοδος). 2) Ο χρόνος ανίχνευσης μπορεί να μειωθεί αρκετά χωρίς να χάνεται η ακρίβεια της ανίχνευσης.