Η διαχείριση των βιοαποβλήτων με έμφαση στην συλλογή και μεταφορά - Ραλλιάς, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. χολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική διαπραγματεύεται την διαχείριση των βιοαποβλήτων, εστιάζοντας στην συλλογή και μεταφορά τους. Η διαχείριση των βιοαποβλήτων εντάσσεται στο γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), ενώ θεωρείται από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα των τελευταίων χρόνων. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η πρόσφατη νομοθεσία προβλέπει μέτρα και στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν για την εκτροπή των βιοαποβλήτων. Στο κείμενο γίνεται εκτενής επισκόπηση της νομοθεσίας για τα βιοαπόβλητα και δίνονται στοιχεία για την παραγωγή και διαχείριση τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Στην συνέχεια αναφέρονται επιγραμματικά οι τρόποι διαχείρισης των βιοαποβλήτων, εστιάζοντας στις απαιτήσεις συλλογής και μεταφοράς που θέτουν αυτοί. Σε επόμενο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον πρώτο στόχο της διαχείρισης, στην πρόληψη, ενώ επισημαίνονται επιτυχημένα παραδείγματα πρόληψης από την Ευρώπη. Περνώντας στην καρδιά του ζητήματος γίνεται αναφορά στην διαλογή στην πηγή και αναφέρονται όλοι οι τρόποι συλλογής και μεταφοράς που εντοπίστηκαν στην βιβλιογραφία. Επόμενο στάδιο αποτελεί η παρουσίαση παραδειγμάτων συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και η αναγνώριση των στοιχείων επιτυχίας ή αποτυχίας κάθε προγράμματος. Με βάση την γνώση από την παραπάνω διαδικασία επιλέχθηκε μία περιοχή μελέτης και σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των βιοαποβλήτων της, το οποίο αξιολογείται σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο. Κλείνοντας παρατίθενται κάποια συμπεράσματα αλλά και κάποια σημεία που χρήζουν περαιτέρω προβληματισμό και διερεύνηση.