Χρήση της γλώσσας προγραμματισμού DPL του λογισμικού DIgSILENT PowerFactory για τη συστηματοποίηση μελετών προστασίας συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας - Ψυχογυιός, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια απόκτησης του διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ. Η εκπόνησή της ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η περιγραφή του λογισμικού PowerFactory της εταιρείας DIgSILENT GmbH, η χρήση του λογισμικού για τη μοντελοποίηση και τη μελέτη Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας και η υλοποίηση scripts με την χρήση της προγραμματιστικής γλώσσας DPL (DIgSILENT Programming Language). Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα συμμετρικά και ασύμμετρα βραχυκυκλώματα, παρουσιάζονται οι αρχές της προστασίας υπερέντασης και γίνεται εκτενής ανάλυση των μεθόδων προστασίας για σφάλματα προς γη σε δίκτυα διανομής με διαφορετικό είδος γείωσης. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η δομή της βάσης δεδομένων του λογισμικού PowerFactory και περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζεται και μοντελοποιείται ένα Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επιπλέον, γίνεται περιγραφή της εκτέλεσης ροής φορτιού και βραχυκυκλωμάτων σε ένα δίκτυο, παρουσιάζεται η τοποθέτηση και η ρύθμιση ηλεκτρονόμων υπερέντασης ενώ στην τελευταία ενότητα γίνεται συνοπτική αναφορά στη δομή της DPL. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται εκτενής ανάλυση της μεθοδολογίας κατασκευής μιας εφαρμογής σε DPL και παρουσιάζονται τα script που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας που μοντελοποιήθηκαν με την χρήση του λογισμικού, παρατίθενται οι πίνακες της μελέτης βραχυκυκλωμάτων που πραγματοποιήθηκε ενώ γίνεται και προσομοίωση των script που υλοποιήθηκαν. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο, γίνεται ο επίλογος της διπλωματικής εργασίας.