Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας πολυώροφης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα. - Ψύλλα, Ελένη-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας και η ανάλυση της συμπεριφοράς ενός υφιστάμενου πολυώροφου κτηρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, τόσο με ελαστικές όσο και με ανελαστικές μεθόδους. Η κατασκευή που μελετάται είναι ένα πενταώροφο κτήριο με υπόγειο, πιλοτή και δώμα στην πόλη του Βόλου, το οποίο μελετήθηκε και σχεδιάσθηκε το 1991. Οι ελαστικές μέθοδοι ανάλυσης που εφαρμόζονται είναι αυτές της δυναμικής φασματικής ανάλυσης και της γραμμικής ανάλυσης χρονοϊστορίας. Οι ανελαστικές μέθοδοι ανάλυσης περιλαμβάνουν τη στατική ανελαστική μέθοδο (Pushover) και τη δυναμική ανελαστική μέθοδο (ανάλυση χρονοϊστοριών). Η έκβαση της αποτίμησης υποδεικνύει την επάρκεια της κατασκευής έναντι διαφόρων φορτιστικών περιπτώσεων και διερευνάται αν και κατά πόσο αυτή χρειάζεται επισκευή ή ενίσχυση. Αναλυτικότερα: Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια σύντομη αναφορά στη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της αποτίμησης των υφιστάμενων κατασκευών καθώς και μια σύντομη εισαγωγή στο αντικείμενο της παρούσας εργασίας και αναφορά στα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν για την περάτωση της μελέτης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η υπό μελέτη κατασκευή και περιγράφεται η διαδικασία της προσομοίωσής της στο λογισμικό SAP2000 για την περεταίρω ανάλυσή της. Καθορίζονται οι ιδιότητες των υλικών, τα χαρακτηριστικά των διατομών καθώς και οι επιβαλλόμενες φορτίσεις. Στο τρίτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται η ιδιομορφική ανάλυση του φορέα και παρουσιάζονται οι ελαστικές μέθοδοι ανάλυσης που εφαρμόζονται στο προσομοίωμα. Αρχικά, παρουσιάζεται η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της δυναμικής φασματικής ανάλυσης με χρήση του φάσματος του Ευρωκώδικα 8. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η γραμμική ανάλυση χρονοϊστορίας κατά την οποία γίνεται χρήση του επιταχυνσιογραφήματος του σεισμού της Κορίνθου (1981). Παρουσιάζονται τα μέγιστα εντατικά και παραμορφωσιακά μεγέθη που προκύπτουν από κάθε ανάλυση και γίνεται σύγκριση μεταξύ τους. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ο σύγχρονος τρόπος σχεδιασμού των κατασκευών που βασίζεται στον αντισεισμικό σχεδιασμό με στάθμες επιτελεστικότητας. Στο πέμπτο κεφάλαιο, εκτελούνται οι ανελαστικές μέθοδοι ανάλυσης. Αρχικά, αναπτύσσεται το θεωρητικό υπόβαθρο και οι προϋποθέσεις εφαρμογής της στατικής ανελαστικής μεθόδου (Pushover). Παρουσιάζονται οι μέθοδοι υπολογισμού του σημείου επιτελεστικότητας της κατασκευής και η εφαρμογή της ανάλυσης στο προσομοίωμα. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης για τις δύο κατανομές της οριζόντιας φόρτισης, ομοιόμορφης και τριγωνικής, που εφαρμόζονται στο φορέα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η ανελαστική δυναμική ανάλυση κάνοντας χρήση της ίδιας σεισμικής καταγραφής που χρησιμοποιήθηκε και κατά τη γραμμική ανάλυση χρονοϊστορίας και παρουσιάζονται τα αποτελέσματά της. Στο έκτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις αναλύσεις, ελαστικές και ανελαστικές για την επάρκεια της υφιστάμενης κατασκευής.