Χρήση δεκτών GNSS χαμηλού κόστους για τοπογραφική αποτύπωση με χρήση της μεθόδου RTK - Παναγιωτοπούλου, Σταματία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2016)
Η γεωδαιτική και τοπογραφική κοινότητα για ακριβή προσδιορισμό θέσης σε πραγματικό χρόνο (RTK) χρησιμοποιεί γεωδαιτικούς δέκτες GNSS δύο συχνοτήτων με την προϋπόθεση την ύπαρξη δύο εξ αυτών και γεωδαιτικές κεραίες, προκειμένου να επιτευχθούν ακρίβειες της τάξης μερικών εκατοστών ή και καλύτερες. Αν και επιτρέπουν την επίτευξη υψηλής ακρίβειας το κόστος του εξοπλισμού παραμένει υψηλό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη όσον αφορά την τεχνολογία των δεκτών GNSS. Στην παρούσα εργασία γίνεται χρήση ενός εξοπλισμού δεκτών GNSS μονής συχνότητας με δυνατότητα συλλογής δεδομένων μετρήσεων φάσεως και υψηλής ευαισθησίας στο δορυφορικό σήμα (High-sensitivity), οικονομικότερου από τους ευρέως χρησιμοποιούμενους. Διεξάγεται αποτύπωση δύο περιοχών μελέτης με εφαρμογή τεχνικών RTK με την χρήση του δικτύου μόνιμων σταθμών GNSS της εταιρίας Metrica, με τον High-Sensitivity δορυφορικό δέκτη. Στην συνέχεια, αποτυπώνονται οι δύο περιοχές με γεωδαιτικού τύπου δέκτη που αποτελεί την βάση σύγκρισης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν. Γίνεται περιγραφή του ανωτέρου εξοπλισμού σε συνδυασμό με κινητό ή tablet νέας γενιάς και αξιολογείται η εν λόγω μεθοδολογία σχετικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού οφέλους που παρέχει. Στόχος είναι η διερεύνηση οικονομικότερων και αποδοτικότερων μεθοδολογιών που θα καταστήσουν τις τεχνικές χρήσης GNSS προσιτές στο σύνολο των Τοπογράφων Μηχανικών.