Διερεύνηση της επιρροής των παλμών κατευθυντικότητας σεισμών κοντινού πεδίου στην ανελαστική συμπεριφορά μονοβάθμιων συστημάτων - Κανάκη, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2016)
Οι εδαφικές κινήσεις κοντινού πεδίου αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία σεισμικών διεγέρσεων με σημαντική επίδραση στα έργα του πολιτικού μηχανικού. Πρόκειται για καταγραφές που επηρεάζονται από το μηχανισμό διάρρηξης και τα φαινόμενα κατευθυντικότητας με αποτέλεσμα να εμφανίζουν έναν κυρίαρχο παλμό στη χρονοϊστορία ταχύτητας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η επιρροή των ανώτερων παλμών στα ελαστικά και ανελαστικά φάσματα απόκρισης μονοβάθμιου συστήματος και εξετάζεται η επάρκεια του Ευρωκώδικα 8 σε τέτοιες διεγέρσεις. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργασίας μελετήθηκε ένα σύνολο εδαφικών κινήσεων που περιλαμβάνει 91 καταγραφές της βάσης δεδομένων NGA (Next Generation Attenuation), που χαρακτηρίστηκαν από τον Baker (2007) ως παλμικές. Προκειμένου να εξεταστεί η επιρροή των ανώτερων παλμών μιας παλμικής εδαφικής κίνησης ακολουθήθηκε μια διαδικασία που εφαρμόζεται για τους έξι πρώτους διακριτούς παλμούς που εντοπίζονται στη χρονοϊστορία της εδαφικής ταχύτητας. Για την εξαγωγή και προσομοίωση των παλμών, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των Mimoglou et al. (2014), η οποία βασίζεται στο μαθηματικό μοντέλο που πρότειναν οι Mavroeidis & Papageorgiou (2003).Οι παλμοί εξετάστηκαν τόσο μεμονωμένα όσο και αθροιστικά, σύμφωνα με τη λογική των Lu & Panagiotou (2014). Για την ικανοποιητική προσέγγιση των αρχικών φασμάτων, θεωρήθηκαν επαρκείς οι παλμοί με συνολική ενέργεια τουλάχιστον ίση με το 70% της ολικής. Ειδικά για τα ανελαστικά φάσματα απόκρισης δημιουργήθηκε ένα διγραμμικό μοντέλο με σταθερό συντελεστή συμπεριφοράς qy=4, χωρίς κράτυνση και λόγο ιξώδους απόσβεσης 5%. Στη συνέχεια, εξετάστηκε η ακρίβεια της προσομοίωσης των ανελαστικών φασμάτων με διάφορους συνδυασμούς παλμών, μέσω στατιστικής επεξεργασίας, από την οποία προέκυψε ότι ικανοποιητική προσέγγιση επιτυγχάνεται από τα αθροίσματα των παλμών για . Με εφαρμογή του φάσματος του Ευρωκώδικα 8 για τα δεδομένα των καταγραφών δημιουργήθηκαν φάσματα σχεδιασμού επιταχύνσεων και μετακινήσεων που συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα ανελαστικά φάσματα των καταγραφών και εκτιμήθηκαν οι αναπτυσσόμενες πλαστιμότητες. Η ζητούμενη απόκλιση προσδιορίστηκε ξεχωριστά για τις τέσσερις χαρακτηριστικές περιοχές περιόδων του φάσματος του Ευρωκώδικα 8, αφού προηγήθηκε ο διαχωρισμός των καταγραφών σε αυτές, με κριτήριο την περίοδο του πρώτου παλμού.