Ανάκτηση εικόνων μόδας βασισμένη στην χρήση οπτικών περιγραφέων - Κουλούρια, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας για την περιγραφή και την ανάκτηση εικόνων παρόμοιας ενδυμασίας με χρήση οπτικών περιγραφέων. Για τον λόγο αυτό έγινε χρήση ενός συνόλου εικόνων από επιδείξεις μόδας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν κατέδειξαν την σημασία της χρωματικής πληροφορίας έναντι άλλων χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα, έγινε χρήση του περιγραφέα SIFT σε συνδυασμό με χρωματικά ιστογράμματα για την εξαγωγή χρωματικής πληροφορίας σε σημεία-κλειδιά των εικόνων, καθώς και χρωματικά ιστογράμματα, χρωματικές ροπές και χρωματικές ετικέτες για την καταγραφή χρωματικής πληροφορίας ξεχωριστά. Επίσης, για την απομόνωση μόνο του τμήματος της εικόνας που έχει για εμάς σημασία, δηλαδή την ενδυμασία, χρησιμοποιήθηκαν εκτίμηση πόζας αλλά και μάσκες στην περιοχή ενδιαφέροντος. Στην παρούσα μελέτη αποδείχτηκε μέσω πειραμάτων ότι η περιγραφή των εικόνων με βάση το χρώμα μπορεί να οδηγήσει σε εύρωστη ανάκτηση παρόμοιων ρούχων όταν αυτά απεικονίζονται φορεμένα σε εικόνες, και άρα δεν έχουν σταθερή μορφή, και να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτόματων συστημάτων που παρέχουν προτάσεις για παρόμοιες στυλιστικές επιλογές.