Φωτογραμμετρική αξιοποίηση και αξιολόγηση πανοραμάτων της Google Street View - Μπούσιας- Αλεξάκης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Το Google Street View αποτελεί μια Διαδικτυακή υπηρεσία που παρέχεται από την Google, η οποία επιτρέπει την εικονική περιήγηση του χρήστη σε οδικές διαδρομές ανά τον κόσμο. Η υπηρεσία υλοποιείται μέσω της χρή‐ σης σφαιρικών πανοραμικών εικόνων (πανοραμάτων γωνιακού ανοίγματος 360ο). Πέρα από την τυπική χρήση των πανοραμικών εικόνων για την πλοήγηση (περιήγηση) στις εκάστοτε τοποθεσίες, οι εικόνες του Street View αποτελούν μια εν δυνάμει σημαντική πηγή γεωμετρικής πληροφορίας, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε εφαρμογές όπως οι αποτυπώσεις των προσόψεων κτιρίων ή η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων πόλεων. Κύριο αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη μιας διαδικασίας για την αξιο‐ ποίηση της γεωμετρικής πληροφορίας των πανοραμικών εικόνων του Google Street View και η αξιολόγησή της ως προς την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Το μαθηματικό μοντέλο που αναπτύσσεται για τον αλγόριθμο συνορθώνει, με την Μέθοδο Ελαχίστων Τετραγώνων, τις παρατηρήσεις ομόλογων σημείων σε πολλαπλές πανοραμικές εικόνες με χρήση της εξίσωσης συγγραμμικότητας, προσαρμοσμένης στην γεωμετρία των πανοραμικών εικόνων. Από την συνόρθωση προσδιορίζονται επίσης διορθώσεις των αρχικών συντεταγμέ‐ νων των σημείων λήψης των πανοραμάτων που έχουν ανακτηθεί από την Google. Η ακρίβεια των αποτελεσμά‐ των ελέγχεται τόσο με την χρήση των a posteriori σφαλμάτων που προκύπτουν από την συνόρθωση, όσο και από την σύγκριση των σημειοσυνόλων που προκύπτουν από τον υπό εξέταση αλγόριθμο με σημειοσύνολα ε‐ λέγχου μέσω τρισδιάστατου μετασχηματισμού ομοιότητας. Για την ανάκτηση των πανοραμικών εικόνων χρησι‐ μοποιείται το API της Google, το οποίο παρέχει την δυνατότητα λήψης προοπτικών εικόνων που έχουν προκύ‐ ψει από την ανασύσταση τμήματος του πανοράματος, και το λογισμικό Hugin που επιτρέπει την δημιουργία πανοραμάτων από πολλαπλές εικόνες. Ένα πρόσθετο αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανα‐ λυτική περιγραφή της διαδικασίας δημιουργίας πανοραμικών εικόνων από πολλαπλές λήψεις (frames), η ο‐ ποία δίνει την δυνατότητα δημιουργίας πανοραμάτων με συμβατικές φωτογραφικές μηχανές