Χρήση τεχνολογίας SDN για δυναμική αναδιάρθρωση δικτύων Data Center - Καρατράντου, Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Το μέγεθος των Data center μεγαλώνει εκθετικά, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εφαρμογών και των χρηστών. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχία σχετικά με τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες που προκύπτουν και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που αυτές έχουν. Η παρατήρηση αυτή επιβάλλει να ληφθεί υπόψη, ως βασικός σχεδιαστικός παράγοντας, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα στο σχεδιασμό των Δικτύων Data Center. Επιπλέον, παρατηρείται πως για μεγάλα χρονικά διαστήματα η κίνηση στα δίκτυα Data Center απέχει σημαντικά από τη μέγιστη τιμή της. Αυτό οδηγεί στην ύπαρξη αδρανών δικτυακών συσκευών, που όμως σπαταλούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Για τον μετριασμό αυτού του ζητήματος οι έρευνες υποδεικνύουν πώς να τεθούν εκτός λειτουργίας κάποιες συσκευές ή κάποιες θύρες αυτών σύμφωνα με την εφαρμογή κάποιου «πράσινου αλγορίθμου». Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μίας εφαρμογής που στοχεύει στην τροποποίηση της κατάστασης των θυρών κάποιων συγκεκριμένων προωθητικών συσκευών σύμφωνα με τα πορίσματα κάποιας σουίτας βελτιστοποίησης. Ο βασικός στόχος αφορά την δυναμική και παράλληλα ενεργειακά αποδοτική δρομολόγηση σε Δίκτυα Data Center με την εκμετάλλευση της τεχνολογίας των Δικτύων Καθοριζόμενων από Λογισμικό (SDN) και την αποσύνδεση των επιπέδων ελέγχου και δεδομένων. Η ανάπτυξη των τμημάτων λογισμικού σε αυτό το εγχείρημα βασίστηκε στην χρήση του προγράμματος εξομοίωσης Mininet, του πρωτοκόλλου επικοινωνιών OpenFlow και του ελεγκτή ελεύθερου λογισμικού Ryu, που είναι αναπτυγμένος εξ ολοκλήρου σε Python. Εν κατακλείδι, η παρούσα εργασία συμβάλλει στη δημιουργία του απαραίτητου δικτυακού πλαισίου SDN για την εφαρμογή και τον έλεγχο των πορισμάτων οποιουδήποτε ενεργειακού αλγορίθμου.