Διαχείριση βιοαποβλήτων με την τεχνική της οικιακής ξήρανσης - Μελέτη περίπτωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης - Μπαλασκώνης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Γενικής Χημείας, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κύριο αντικείμενο τη μελέτη της διαχείρισης των διατροφικών απορριμμάτων με τη μέθοδο της οικιακής ξήρανσης. Η οικιακή ξήρανση αποτελεί μία καινοτόμο και ελπιδοφόρα τεχνική καθώς επιτυγχάνει σημαντική μείωση της μάζας και του όγκου των οικιακών διατροφικών αποβλήτων μέσω της αφαίρεσης της περιεχόμενης σε αυτά υγρασίας. Τα διατροφικά απορρίμματα εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας η οποία κυμαίνεται μεταξύ 75-95 % κ.β. Είναι λοιπόν φανερό ότι η διαχείρισή τους μέσω της οικιακής ξήρανσης μπορεί να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη όπως παρουσιάζεται και στην παρούσα εργασία για την περίπτωση του δήμου Αττικής Νέα Σμύρνη. Για τους σκοπούς της εργασίας χρησιμοποιήθηκε το καινοτόμο σύστημα οικιακής ξήρανσης Smart Cara CS10, το οποίο λειτούργησε για χρονική περίοδο 3 μηνών στο εργαστήριο της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π.. Για τη διεξαγωγή της πειραματικής μελέτης διαμορφώθηκε κατάλληλο μίγμα διατροφικών απορριμάτων σταθερής σύστασης το οποίο προέκυψε από παρατηρήσεις των διατροφικών συνηθειών 25 οικιών του δήμου Παπάγου – Χολαργού σε συνδυασμό με στοιχεία από τη WRAP στη διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος DRYWASTE. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3 κύκλοι λειτουργίας της συσκευής ξήρανσης όπου κάθε ένας αντιστοιχούσε στις ποσότητες διατροφικών απορριμμάτων που απερρίπτεντο από μονομελή, διμελή και τριμελή οικογένεια αντίστοιχα. Το μίγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του τελικού ξηρού προϊόντος αλλά και τη σύγκριση της απόδοσης του συγκεκριμένου εμπορικού συστήματος με το εμπορικό σύστημα LOOFEN αλλά και με το σύστημα DRYWASTE το οποίο αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π.. Με τη χρήση του συστήματος Smart Cara η μέση ποσοστιαία μείωση μάζας που επετεύχθη ήταν ίση με 77,79% η οποία οφείλεται στην αφαίρεση της περιεχόμενης υγρασίας. Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε μεταξύ 76,01 – 78,81% το οποίο εξηρτάτο από την ποσότητα του νωπού υλικού που τοποθετείτο σε κάθε κύκλο ξήρανσης. Αντίστοιχα η μέση ποσοστιαία μείωση του όγκου που επετεύχθη βρέθηκε ίση με 83.74% το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ 80,95 – 85,26%. Τέλος, η μέση ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής προσδιορίστηκε ίση με 2,08 kWh/kg και η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 1,8 – 2,68 kWh/kg. Από τα πειραματικά αποτελέσματα προέκυψε ότι το σύστημα ξήρανσης Smart Cara CS10 είναι αποδοτικό στη διαχείριση των οικιακών διατροφικών αποβλήτων επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση μάζας και όγκου και παράγοντας ένα υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Από την τεχνοοικονομική μελέτη μάλιστα που έγινε για την περίπτωση της εφαρμογής αυτού του συστήματος ξήρανσης στο δήμο Νέας Σμύρνης προέκυψε οικονομικό όφελος της τάξης των 300.684 ευρώ το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς τις περιβαλλοντικές και οικονομικές αλλαγές που είναι αναγκαίες στην Ελλάδα.