Εναλλακτικός σχεδιασμός πύργου ανεμογεννήτριας από Χάλυβα και σύνθετα υλικά - Καρδάση, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μοντελοποίηση και διερεύνηση της συμπεριφοράς ενός πύργου ανεμογεννήτριας από χάλυβα S355 και από σύνθετα υλικά δυο ειδών (Glass/Epoxy και Graphite/Epoxy), ύψους 40m, με χρήση του λογισμικού SAP2000. Εφαρμόζοντας στατική και ιδιομορφική ανάλυση, μετά από τη διακριτοποίηση του φορέα, πραγματοποιείται έλεγχος της αστοχίας των μελών και της συμπεριφοράς τους έναντι φαινομένων κόπωσης, υπό την επίδραση των δυσμενέστερων συνδυασμών φόρτισης. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται αναλυτικά και γραφικά για τους δυσμενέστερους συνδυασμούς φόρτισης, όπου και ερμηνεύονται στο τελευταίο κεφάλαιο. Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγική αναφορά στην αιολική ενέργεια γενικότερα, στα δομικά στοιχεία που απαρτίζουν τις ανεμογεννήτριες καθώς και στα είδη ανεμογεννητριών που υπάρχουν. Στο 2ο κεφάλαιο περιγράφονται τα κύρια χαρακτηριστικά του ανέμου, που αποτελεί την κυρίαρχη φόρτιση στους πύργους των ανεμογεννητριών. Στη συνέχεια, παρατίθενται κάποια βασικά στοιχεία για την αρχή λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Στο 3ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η γεωμετρία του φορέα και τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και θα εισαχθούν σαν δεδομένα στο λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί. Στο 4ο κεφάλαιο περιγράφονται και υπολογίζονται αναλυτικά τα φορτία που ασκούνται στον υπό εξέταση πύργο , καθώς και εκείνα που μεταφέρονται από την τουρμπίνα στην κορυφή του πύργου. Έπειτα, παρουσιάζονται οι συνδυασμοί φόρτισης που θα ληφθούν υπόψη για την επίλυση του φορέα. Στο 5ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της στατικής και ιδιομορφικής ανάλυσης για τους πιο δυσμενείς συνδυασμούς φορτίσεων και ακολουθούν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επίλυση του φορέα.