Μελέτη τεχνικών και εργαλείων ανάλυσης συναισθήματος - Πετρόπουλος, Παναγιώτης (Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Τα τελευταία χρόνια, με την αυξανόμενη χρήση Web 2.0 εφαρμογών έχουν δημιουργηθεί καινούργιοι τρόποι επικοινωνίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν ένα θησαυρό πληροφοριών, μεταξύ των οποίων γνώμες και συναισθήματα των χρηστών τους και ο σκοπός της Ανάλυσης Συναισθήματος είναι να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από αυτά. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να βελτιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών τους. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τις τεχνικές και τα εργαλεία της ανάλυσης συναισθήματος. Παρουσιάζονται κατηγορίες στις οποίες μπορεί να ενταχθεί η ανάλυση συναισθήματος, ως προς τις χρήσεις της, και παραδείγματα αυτών. Έπειτα, σε τεχνικό επίπεδο, παρατίθενται οι κατηγορίες σε σχέση με την προσέγγιση κειμένου, και σε σχέση με την προσέγγιση της τεχνικής που ακολουθούμε κατά την διαδικασία. Ύστερα, εξετάζονται εκτεταμένα οι κατηγορίες των τεχνικών οι οποίες είναι οι τεχνικές με λεξικά, τεχνικές με επιβλεπόμενη μηχανική μάθηση, τεχνικές μη-επιβλεπόμενη μηχανική μάθηση, υβριδικές τεχνικές. Παρουσιάζονται παραδείγματα από μελέτες πάνω στην κάθε κατηγορία και συγκεντρωτικοί πίνακες που βοηθούν στην επισκόπηση της τεχνολογίας αιχμής και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Έπειτα, με γνώμονα τη χρησιμότητα της ανάλυσης συναισθήματος γενικά, αλλά και ειδικότερα στις επιχειρήσεις, γίνεται επισκόπηση των εφαρμογών και δίνονται παραδείγματα αυτών. Τέλος, συμπεραίνονται κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις για την παρούσα κατάσταση που βρίσκεται η ανάλυση συναισθήματος, αλλά και για το μέλλον αυτής.