Πειραματική διερεύνηση αντοχής ινοπλοισμένου σκυροδέματος - Τζανετής, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της συμπεριφοράς σκυροδέματος άοπλου, οπλισμένου με χαλύβδινες ίνες και ίνες πολυπροπυλενίου (PPF1,PPF2) υπό μονοαξονική θλίψη, κάμψη και έμμεσο εφελκυσμό. Χρησιμοποιήθηκαν χαλύβδινες ίνες (Inomix) με σταθερά γεωμετρικά και μηχανικά χαρακτηριστικά και ίνες πολυπροπυλενίου (Sika). Σκοπός ήταν η μέτρηση της αντοχής των δοκιμίων και η σύγκριση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μεταξύ άοπλων και ινοπλισμένων δοκιμίων αλλά και η εξαγωγή συμπερασμάτων από την καταπόνησή τους σε υψηλή θερμοκρασία. Όλα τα παραπάνω εξετάζονται με στόχο τη διερεύνηση της πιθανής χρήσης του ινοπλισμένου σκυροδέματος ως μέσο υποστήριξης υπόγειων έργων. Η εργασία ακολουθεί την παρακάτω διάρθρωση: Στο κεφάλαιο 1, παρουσιάζονται εν συντομία οι ιδιότητες του σκυροδέματος που θα μελετηθούν στην εργασία όπως και τα υλικά παρασκευής του σκυροδέματος. Στο κεφάλαιο 2, γίνεται αναφορά στο ινοπλισμένο σκυρόδεμα, τις ιδιότητές του καθώς και την εφαρμογή του στα υπόγεια έργα. Επίσης, παρουσιάζονται κάποια πιο λεπτομερή στοιχεία για τις ίνες που θα χρησιμοποιηθούν. Στο κεφάλαιο 3, περιγράφεται η πειραματική διαδικασία που ακολουθήθηκε και κάθε στάδιο της αναλυτικά, από την προμήθεια των υλικών έως και την σκυροδέτηση και την προετοιμασία των δοκιμίων για τις πειραματικές δοκιμές. Στο κεφάλαιο 4, παρουσιάζεται η εκτέλεση των πειραματικών δοκιμών σε θλίψη, κάμψη και έμμεσο εφελκυσμό (double-punching). Στο κεφάλαιο 5, παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα των δοκιμών θλίψης, κάμψης και έμμεσου εφελκυσμού με χρήση πινάκων και διαγραμμάτων τόσο για τα άοπλα όσο και για τα ινοπλισμένα δοκίμια. Στο κεφάλαιο 6, τέλος, εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα, αλλά και την πειραματική διαδικασία.