Διάταξη μετρήσεων με χρήση διασυνδεδεμένων μικροελεγκτών - Βλάχος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και κατασκευή μίας διάταξης μετρήσεων η οποία θα βασίζεται στην πλατφόρμα Arduino. Το σύστημα μέτρησης αποτελείται από μία εφαρμογή διεπαφής με το χρήστη σε περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή και από μικροελεγκτές Arduino σε κεντρικό ρόλο και ρόλο σταθμών μετρήσεων. Η επικοινωνία βασίζεται στο πρωτόκολλο επικοινωνίας RS485. Επιπλέον χρησιμοποιούνται αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας για την συλλογή δεδομένων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στις μετρήσεις και στα συστήματα μετρήσεων. Επιπλέον παρουσιάζονται οι μικροελεγκτές, οι αισθητήρες και το πρωτόκολλο επικοινωνίας RS485, η δομή τους και τα χαρακτηριστικά τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πλατφόρμα Arduino, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στα χαρακτηριστικά της, στην εσωτερική δομή, στους ακροδέκτες του ολοκληρωμένου κυκλώματος και στην επικοινωνία με το υλικό και το λογισμικό. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση της διάταξης μετρήσεων και η αναλυτική επεξήγηση των μερών που την αποτελούν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εφαρμογή διεπαφής με το χρήστη, από όπου είναι δυνατή η επίβλεψη και επεξεργασία των μετρήσεων. Τέλος εξάγονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για μελλοντική επέκταση της παρούσας εργασίας, ενώ στο παράρτημα παρουσιάζεται επιγραμματικά ο κώδικας προγραμματισμού των μικροελεγκτών Arduino.