Υπολογισμός φορτίων ανέμου σε καταστρώματα γεφυρών με την χρήση λογισμικού υπολογιστικής ρευστοδυναμικής - Τσάγκαλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται τα φορτία του ανέμου σε τρεις βασικές τυπικές διατομές γεφυρών με την χρήση λογισμικού υπολογιστικής ρευστοδυναμικής με σκοπό τον προσδιορισμό των συντελεστών των δυνάμεων αντίστασης, ανώσεως και ροπής αλλά και της μεταβολής τους στον χρόνο. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην οποία αναφέρεται ο βασικός μηχανισμός δημιουργίας του ανέμου, τα βασικά του χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά του. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι κατασκευές οι οποίες είναι ευαίσθητες στα φορτία του ανέμου καθώς και οι συνήθης τρόποι μελέτης του ανέμου όταν δεν καλύπτονται κανονιστικά. Στα δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται συνοπτικά η λειτουργία ενός προγράμματος υπολογιστικής ρευστοδυναμικής. Γίνεται αναφορά στις εξισώσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται, στις παραδοχές και στα βοηθητικά μοντέλα υπολογισμού της τύρβης που χρησιμοποιεί ένας αλγόριθμος υπολογιστικής ρευστοδυναμικής. Στα κεφάλαια τρία ως πέντε γίνεται μια διερεύνηση τριών τυπικών διατομών για διάφορες γωνίες προσβολής του ανέμου αλλά και λεπτομερειών του καταστρώματος. Παρουσιάζονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των διατομών και της διακριτοποίησης και οι συνοριακές συνθήκες που χρησιμοποιήθηκαν για τις αναλύσεις. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τους συντελεστές δύναμης αντιστάσεως, ανώσεως και ροπής καθώς και τη διακύμανση τους στον χρόνο. Στο έκτο κεφάλαιο παραθέτονται κάποια συμπεράσματα σχετικά με την αεροδυναμική συμπεριφορά των διατομών που μελετήθηκαν αλλά και την σχέση των αποτελεσμάτων με τις κανονιστικές διατάξεις του Ευρωκώδικα.