Υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος ξύλινων κατασκευών κατοικίας - Στούρης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής εργασίας αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας των κατασκευών. Λόγω της μεγάλης ποσότητας αυθαιρέτων κατοικιών στην χώρα μας, αλλά και λόγω πληθώρας παλαιών κτηρίων με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες, συχνά προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει τέτοια κτήρια να κατεδαφίζονται και να χτίζονται νέα στην θέση τους, ή να ανακαινίζονται και αναβαθμίζονται ενεργειακά, για να καλύπτουν τις σημερινές προδιαγραφές. Στην παρούσα διπλωματική, αναλύεται το συγκεκριμένο ζήτημα, για την περίπτωση των προκατασκευασμένων ξύλινων κατοικιών, λαμβάνοντας υπ’ όψην τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κτηριακού τομέα. Αυτό γίνεται μέσω του υπολογισμού ανθρακικών αποτυπωμάτων των κατασκευών αλλά και γενικότερα ολόκληρης της διαδικασίας "αποκατάστασης" των αυθαίρετων. Στόχος αυτής της εργασίας, είναι η τροποποίηση των μεθόδων και εργαλείων υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος κατά την κατασκευή και κατεδάφιση κτηρίων, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ξύλινες προκατασκευασμένες κατασκευές, οι οποίες παρουσιάζουν αρκετές ιδιαιτερότητες. Εκτός από την προέλευση των δομικών υλικών και την διαφορά στην φιλοσοφία κατεδάφισής τους, ο τρόπος κατασκευής τους συμπεριλαμβάνει πολλά δομικά και λοιπά υλικά, τα οποία δεν συνηθίζονται στην ελληνική κατασκευή, οπού κυριαρχεί το οπλισμένο σκυρόδεμα. Εν συνεχεία, μέσω της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής, (Α.Κ.Ζ) των υλικών, αλλά και των κτηρίων, πραγματοποιείται ένας εκτενής και αναλυτικός υπολογισμός των ποσοτήτων άνθρακα που παράγεται κατά την κατασκευή, λειτουργία, αλλά και κατεδάφιση των κτηρίων προς μελέτη. Εν κατακλείδι, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, ώστε να προσεγγισθεί ακριβέστερα το ερώτημα της Διπλωματικής αυτής εργασίας, και θα προκύψουν συμπεράσματα για την επάρκεια, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της μεθόδου προτείνοντας παράλληλα τρόπους για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.