Αξιοποίηση νανοδομών ΖnΟ (Nanoflowers) για φωτοβολταϊκές εφαρμογές - Κουτσουμάρης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, η οποία εκπονήθηκε στο εργαστήριο Ηλεκτροτεχνικών Υλικών του τομέα Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών παρουσιάζεται πειραματικά η αξιοποίηση Νανοδομών ZnO – Οξείδιο του Ψευδαργύρου ( Nanoflowers ) για Φωτοβολταϊκές εφαρμογές. Πιο αναλυτικά, η διαδικασία της ηλεκτρόλυσης έγινε χρησιμοποιώντας λουτρό που περιείχε θειικό κάδμιο και έγινε σε συνθήκες συνεχούς τάσης. Στη συνέχεια ακολούθησε ο χαρακτηρισμός των αποθεμάτων με χρήση περίθλασης ακτινών X – XRD Method και ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Το θεωρητικό σκέλος είχε σκοπό να κατανοήσουμε τις βασικές έννοιες της φυσικής των ημιαγωγών και κυρίως ασχοληθήκαμε με τις φωτοηλεκτρικές ιδιότητες τους.