Προσομοίωση του ομόρρου και της φόρτισης ανεμογεννητριών σε ατμοσφαιρικό και εργαστηριακό περιβάλλον με εφαρμογή των μεθόδων στοιχείων πτερύγωσης και γραμμών ενέργειας - Τζίμας, Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Αεροδυναμικής, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει δύο καίρια προβλήματα στην επιστήμη της αιολικής ενέργειας, όπως είναι οι ροές σε ατμοσφαιρικό και εργαστηριακό περιβάλλον, με σκοπό την πρόβλεψη και προσομοίωση τόσο του ομόρρου όσο και της φόρτισης μιας ανεμογεννήτριας σε μόνιμες και μη μόνιμες συνθήκες ροής. Με στόχο την κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερων υπολογιστών πόρων, γίνεται προσομοίωση ανεμογεννητριών με την μέθοδο δίσκου ορμής, την μέθόδο στοιχείων πτερύγωσης και την μέθοδο των γραμμών ενέργειας. Μέσω του υπολογιστικού κώδικα MaPFlow, του εργαστηρίου αεροδυνάμικης, επιλύονται οι τρισδιάστατες εξισώσεις Navier-Stokes, χρησιμοποιώντας ως όρους πηγής τις δυνάμεις που υπολογίζονται απο την προσομοίωση των ανεμογεννητριών. Τα αποτελέσματα των επιλύσεων συγκρίνονται με πειραματικά και υπολογιστικά δεδομένα απο προηγούμενες εργασίες.