Επίδραση της ραδιομετρίας υποβρυχίων εικόνων στην 2D και 3D ανακατασκευή - Δρακωνάκης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την επίδραση που έχει το υποβρύχιο περιβάλλον στην ραδιομετρία και την μετρητική αξιοπιστία εικόνων. Οι εικόνες χρησιμποιούνται για την τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος βυθισμένου πρωτοελλαδικού οικισμού στην παραλία "Λαμπαγιαννάς" Κοιλάδας Αργολίδος με αυτόματη φωτογραμμετρική επεξεργασία. Επίσης αναλύει την διαδικασία μιας υπορβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας και το νομικό πλαίσιο που τη περιβάλλει. Διερευνά τρόπους βελτίωσης της ραδιομετρίας των υποβρύχιων εικόνων και ελέγχει τις διαφορές που παρουσιάζει η βαθμονόμηση του συστήματος μηχανή-υδατοστεγής θήκη σε υποβρύχιο περιβάλλον και σε εργαστηριακές συνθήκες. Περιλαμβάνει μια πρακτική εφαρμογή δημιουργίας ορθοφωτογραφίας από υποβρύχιες εικόνες σε μικρό βάθος. Συγκρίνει και αξιολογεί τα τρισδιάστατα μοντέλα και τις ορθοφωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από εικόνες χωρίς επέμβαση και από εικόνες που διορθώθηκαν ραδιομετρικά. Τέλος ελέγχονται οι επιπτώσεις που έχουν στην κλίμακα του τρισδιάστατου μοντέλου οι υποβρύχιες βαθμονομήσεις με διαφορετικά λογισμικά.