Διερεύνηση της ευστάθειας πρανούς ορύγματος εκμετάλλευσης της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στη Μεγαλόπολη - Καραγιάννης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Γεωτεχνικής, 2016)
Ο ποταμός Αλφειός διαπερνάει το ορυχείο λιγνίτη της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην περιοχή της Μεγαλόπολης, με αποτέλεσμα να μετατοπιστεί δυτικά η κοίτη του για να είναι τεχνοοικονομικά εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα. Όταν τα ορύγματα του ορυχείου άρχισαν να προσεγγίζουν την κοίτη του ποταμού, δημιουργήθηκε η ανάγκη διερεύνησης και προσδιορισμού της μέγιστης δυνατής εκμετάλλευσης στο μέτωπο κατά μήκος του ποταμού και ο προσδιορισμός των (ρεαλιστικών) γεωτεχνικών παραμέτρων του ορυχείου. Αυτός είναι και ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Για την επίτευξή του εκπονήθηκαν ανάστροφες και έμπροσθεν αριθμητικές αναλύσεις, με σκοπό την όσο το δυνατόν βέλτιστη προσέγγιση των γεωτεχνικών παραμέτρων και της ευστάθειας του πρανούς του τεχνητού αναχώματος αντιπλημμυρικής προστασίας του ορυχείου. Αρχικά, παρουσιάζονται γεωλογικά και ιστορικά στοιχεία για τη λιγνιτοφόρο λεκάνη στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Γίνεται αναφορά στην ιστορία της περιοχής, καθώς και στη διαπίστωση και την έναρξη εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Επιπλέον, αναφέρονται στοιχεία που αφορούν τόσο την δημιουργία–γένεση του λιγνίτη, όσο και τις γεωλογικές και τεκτονικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην περιοχή. Ειδικότερα γίνεται λόγος για την γεωμορφολογία, την στρωματογραφία, την υδρογεωλογία και την τεκτονική της Μεγαλόπολης, ενώ δίνεται έμφαση στις εργασίες προσδιορισμού του οικονομικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος. Στη συνέχεια, παρατίθενται στοιχεία για την σύσταση του λιγνίτη στην Μεγαλόπολη, καθώς είναι ιδιαίτερα φτωχός σε θερμαντική ικανότητα και είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, που χρησιμοποιήθηκε ένας τέτοιος λιγνίτης για ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, παρουσιάζεται η διαδικασία εξόρυξης, διαλογής και μεταφοράς του λιγνίτη από το ορυχείο στο ατμοηλεκτρικό σταθμό. Στο τελικό μέρος της διπλωματικής εργασίας, παρουσιάζονται, η περιγραφή της προσομοιούμενης γεωμετρίας του τεχνητού αναχώματος του Αλφειού, οι παραδοχές των αναλύσεων καθώς και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις τέσσερις διαφορετικές θεωρήσεις που εκπονήθηκαν. Τέλος, επιχειρείται σύγκριση των αποτελεσμάτων και εξαγωγή των συμπερασμάτων τα οποία μας επιτρέπουν να προβούμε στο τελικό πόρισμα για τη διαμόρφωση του πρανούς στο τεχνητό ανάχωμα (φράγμα) του Αλφειού ποταμού και τον προσδιορισμό ορισμένων γεωτεχνικών παραμέτρων αντοχής σε κρίσιμα στρώματα της περιοχής που αφορούν την δημιουργία της επιφάνειας ολίσθησης.