Αξιολόγηση μη επανδρωμένων συσκευών καταγραφής εικόνας στη συλλογή κινηματικών χαρακτηριστικών πεζών - Καλαϊτζή, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2016)
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή κυκλοφοριακών μεγεθών των πεζών πρέπει να εξάγουν ακριβή αποτελέσματα που να προσομοιάζουν όσο το δυνατόν καλύτερα την ανθρώπινη κίνηση. Στόχος της Διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της βέλτιστης πηγής καταγραφής της κίνησης των πεζών, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της βιντεοσκόπησης με τη χρήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) και σταθερής κάμερας. Η λήψη των δεδομένων της έρευνας γίνεται από πραγματικές μετρήσεις που καταγράφονται από τα δύο μέσα βιντεοσκόπησης. Τα δεδομένα που συλλέγονται εξετάζονται με τη χρήση στατιστικών ελέγχων, οι οποίοι διερευνούν τη συσχέτιση των δύο μέσων καταγραφής. Προκύπτει ότι οι ταχύτητες που εξάγονται απο το UAV ανταποκρίνονται καλύτερα στις ταχύτητες που υπολογίσθηκαν με χειροκίνητη μέτρηση, οι οποίες προσεγγίζουν την πραγματική ταχύτητα διαδρομής των πεζών. Ακόμα, τα δεδομένα των δύο μέσων καταγραφής παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική απόκλιση. Συνεπώς, το UAV καταγράφει ακριβέστερα τα κινηματικά χαρακτηριστικά των πεζών από ότι η σταθερή κάμερα, γεγονός που οφείλεται στη διαφορά των τεχνικών χαρακτηριστικών λειτουργίας τους, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία επεξεργασίας και την ακρίβεια των δεδομένων.