Μελέτη πεζογέφυρας με μέλη από ινοπλισμένα πολυμερή FRP - Λαζοπούλου, Αθανασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μελέτη του φορέα μιας πεζογέφυρας από ινοπλισμένα πολυμερή και χάλυβα και η συγκριτική μελέτη τους. Η μελέτη έγινε με χρήση του προγράμματος Sofistik. Στο δευτερο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στα ινοπλισμένα πολυμερή και στις γέφυρες από ινοπλισμένα πολυμερή. Καταρχήν παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των FRP και η χρησιμότητά τους στα δομικά έργα και στη συνέχεια δίνονται κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα γεφυρών. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα φορτία, οι φορτιστικές καταστάσεις και οι συνδυασμοί αυτών, με βάση τους οποίους γίνεται ο έλεγχος επάρκειας των διατομών μιας γέφυρας. Γίνεται ο διαχωρισμός στα μόνιμα, μεταβλητά, τυχηματικά και σεισμικά φορτία, που καταπονούν τις κατασκευές και παρουσιάζονται εκτενώς οι λεπτομέρειες, οι προδιαγραφές, οι συντελεστές και οι κανονισμοί για κάθε δράση, επί της κατασκευής καθώς και οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την προσομοίωση των δύο μοντέλων, τις δράσεις τους ελέγχους και τα εντατικά μεγέθη, καθώς και έλεγχο σε σεισμό. Στη συνέχεια τα δύο μοντέλα συγκρίνονται και εξάγονται τα αντίστοιχα συμπεράσματα.