Πειραματική διερεύνηση των χαρακτηριστικών του υλικού και της ανακυκλιζόμενης συμπεριφοράς δοκών από φέρον ελαφροσκυρόδεμα - Λιβανός, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2015)
Η χρήση οπλισμένου ελαφροσκυροδέματος σε κατασκευές αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ελλάδα, λόγω της έντονης σεισμικής της δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, λόγω του μικρότερου ιδίου βάρους του, σε σχέση με το συμβατικό σκυρόδεμα, προκύπτουν σημαντικά μειωμένα κατακόρυφα και εγκάρσια σεισμικά (αδρανειακά) φορτία. Παρ’ όλα αυτά, το ελαφροσκυρόδεμα σαν υλικό παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με το σύνηθες σκυρόδεμα, λόγω της μειωμένης αντοχής των αδρανών αλλά και της καλύτερης σύνδεσής τους με το ενυδατωμένο τσιμέντο . Επίσης, το ελαφροσκυρόδεμα χαρακτηρίζεται από μικρότερο μέτρο ελαστικότητάς σε σύγκριση με το σκυρόδεμα συνήθους βάρους, γεγονός που έχει σαν συνέπεια την αύξηση των παραμορφώσεων και συγχρόνως τη μείωση των αδρανειακών δράσεων, με ευμενή επιρροή στη δυναμική απόκριση του κτιρίου. Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της διερεύνησης της δυνατότητας αξιοποίησης του ελαφροσκυροδέματος με αδρανές την κίσσηρη στον αντισεισμικό σχεδιασμό των συνήθων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν, κατ’ αρχάς, δοκιμές για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του υλικού. Σκοπός αυτών των δοκιμών ήταν η διερεύνηση της θλιπτικής και εφελκυστικής του αντοχής, του μέτρου ελαστικότητας καθώς και της δυσθραυστότητάς του. Επιπροσθέτως, κατασκευάστηκαν 8 δομικά στοιχεία από κισσηρόδεμα με σκοπό να αποτιμηθεί η συμπεριφορά τους υπό ανακυκλιζόμενη ένταση. Στόχος των πειραμάτων ήταν η διερεύνηση της αντοχής και της απομείωσής της, της πλαστιμότητας, της παραμορφωσιμότητας, της δυσκαμψίας και της ενεργειακής απορρόφησης των δοκών και των υποστυλωμάτων, καθώς και η σύγκρισή τους με τις παραμέτρους αντισεισμικού σχεδιασμού κατά τον Ευρωκώδικα 8.