Εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ. σε κτίριο πύργου ελεγχού αεροδρομίου - Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη μας και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών. Η λύση στο πρόβλημα ονομάζεται ενέργεια, καθώς η παραγωγή και η χρήση της ενέργειας ευθύνονται για το 94% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, με ένα μερίδιο 45% να αναλογεί στον κτιριακό τομέα. Στις 9 Απριλίου 2010 θεσπίστηκε το νομικό πλαίσιο αφού η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκδίδοντας έτσι τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ). Στην πρώτη ενότητα της διπλωματικής εργασίας παρουσιάζεται το νομικό πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ) και αναλύεται η Μεθοδολογία υπολογισμού ενεργειακής απόδοσης, το πεδίο εφαρμογής της και το περιεχόμενό του. Επίσης παρακάτω αναλύονται οι προδιαγραφές κτιριακού κελύφους, τα θερμικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων καθώς και η διαδικασία Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίων, λεβητών και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού. Επιπροσθέτως περιγράφεται και η διαδικασία συμπλήρωσης των αντίστοιχων εντύπων. Στη συνέχεια αναφέρονται τα περιεχόμενα των εντύπων και το πεδίο εφαρμογής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ). Τέλος παρουσιάζεται η ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων Στο δεύτερο μέρος γίνεται η αναλυτική περιγραφή της λειτουργίας του λογισμικού ΤΕΕ-Κ.Εν.Α.Κ. , το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της ενεργειακής μελέτης του κτιρίου του νέου πύργου ελέγχου του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Σχεδιάζονται οι κατόψεις που παίρνουμε από το Autocad και στη συνέχεια συμπληρώνονται και τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία για τα συστήματα ψύξης, θέρμανσης, ΖΝΧ, τους ηλιακούς και τα φωτοβολταϊκά. Έπειτα εκτελούμε το πρόγραμμα και με βάσει τα αποτελέσματα επιλέγουμε διαφορετικά σενάρια που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου μας. Στο τρίτο μέρος της διπλωματικής εργασίας γίνεται η συγκριτική μελέτη της τελικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m²) της αρχικής μας μελέτης με διάφορα σενάρια που δημιουργήθηκαν με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου και προτείνετε η πιο εφικτή λύση για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του υπό μελέτη κτιρίου. Στη συνέχεια επισυνάπτονται παραρτήματα σχεδίων και απεικονίσεις των ορόφων του κτιρίου, καθώς επίσης και παράρτημα με τα έντυπα για την επιθεώρηση κτιρίων, συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.