Βιοκλιματικός ανασχεδιασμός κατοικίας στο νησί της Μήλου με χρήση των λογισμικών EnergyPlus και PVGis - Ελευθερίου, Μυρτώ Μύριαμ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Αντικείμενο αυτής της εργασίας αποτελεί η ενεργειακή ανάλυση και αναθεώρηση της υπό μελέτη οικίας με βιοκλιματικά κριτήρια. Η κατοικία που εξετάζεται βρίσκεται στη Μήλο, ένα νησί με έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον. Σκόπιμο λοιπόν κρίθηκε να αναθεωρηθεί η οικία όσον αφορά σε ανάγκες που εξυπηρετούν εκτεταμένες χρήσεις, διατηρώντας μία οικολογική συμπεριφορά, όπως αρμόζει στην σύγχρονη θεώρηση, που στρέφεται σε έναν φιλικότερο προς το περιβάλλον, σχεδιασμό. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, προτάθηκαν τέσσερεις επεμβάσεις βιοκλιματικού χαρακτήρα. Σε πρώτη φάση περιγράφεται η οικία και στη συνέχεια σχεδιάζεται σε κατάλληλο πρόγραμμα, ώστε να συγκριθούν έπειτα τα ενεργειακά αποτελέσματα της με αυτά των προτεινόμενων επεμβάσεων. Ακολουθεί η προσομοίωση των τεσσάρων επεμβάσεων στην υφιστάμενη οικία και η εξαγωγή αποτελεσμάτων. Η κάθε επέμβαση αναλύεται από άποψη ενεργειακού και οικονομικού οφέλους και συγκρίνεται με την υφιστάμενη κατάσταση, ώστε να εκτιμηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας από την εφαρμογή της. Σε ένα μεγάλο μέρος της εργασίας αναλύεται η χρήση και η εισαγωγή παραμέτρων σε όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν. Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας, για μελετητικούς σκοπούς, αντιπαραβάλλονται τα αποτελέσματα που εξήχθησαν για την ίδια επέμβαση με χρήση δύο διαφορετικών ενεργειακών προγραμμάτων.