Γεωμετρικά χαρακτηριστικά στρωματώσεων καπνού από πυρκαγιές με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων του οργάνου MISR - Κατσανάκης, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2016)
H παρούσα εργασία αφορά τη μελέτη των ιδιοτήτων των αιωρούμενων σωματιδίων που είναι αποτέλεσμα καύσης βιομάζας, από δεδομένα του οργάνου Multi-angle Imaging SpectroRadiometer (MISR) που βρίσκεται στον δορυφόρο TERRA. Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν βασική συνιστώσα της κλιματικής αλλαγής. Για το λόγο αυτό απαιτούνται συνεχείς παρατηρήσεις από δορυφόρους, δίκτυα επίγειων οργάνων μέτρησης και in situ μετρήσεις. Η μέτρηση των ιδιοτήτων των αιωρούμενων σωματιδίων με τη βοήθεια δορυφορικών παρατηρήσεων συγκέντρωσε το επιστημονικό ενδιαφέρον από τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των δορυφορικών δεκτών. Παρά το γεγονός ότι πλειάδα νέων πολυκαναλικών αλγορίθμων έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, η έρευνα για τη βελτίωση των αλγορίθμων ενός καναλιού εξελίσσεται με σκοπό τη βελτίωση της ακρίβειάς τους. Για την επίτευξη των στόχων της έρευνας, πραγματοποιήθηκε ανάλυση δεδομένων του οργάνου Multi-angle Imaging SpectroRadiometer (MISR) για διαφορετικές περιπτώσεις καύσης βιομάζας, κυρίως στην περιοχή της Βορείου Αμερικής. Ακόμα, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το όργανο Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS), που επίσης βρίσκεται στο δορυφόρο TERRA, για τον προσδιορισμό των γεωγραφικών σημείων των πυρήνων της εκάστοτε υπό μελέτη πυρκαγιάς. Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα MINX, μια διαδραστική εφαρμογή οπτικοποίησης, γραμμένη στην Interactive Data Language (IDL) που συγκεντρώνεται σε ένα αρχείο IDL Virtual Machine (VM). Μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο γενικής χρήσης για να απεικονίσει και να αναλύσει τα δεδομένα MISR και ως ένα εξειδικευμένο εργαλείο για την ανάλυση ιδιοτήτων των πλουμίων των αερολυμάτων. Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα ψηφιοποίησης των δεδομένων του οργάνου MISR, παρουσιάζοντας τα ως μια αναπαραγωγή του γεγονότος. Η διαδικασία της ψηφιοποίησης καταλήγει στην ανάλυση των ιδιοτήτων των σωματιδίων.