Επιτόπου μη καταστρεπτικός έλεγχος των τοιχοποιιών του καθολικού της μονής Καισαριανής, για τον σχεδιασμό της αντισεισμικής προστασίας του μνημείου - Γριτσοπούλου, Μαργαρίτα (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2014)
Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής εργασίας με τίτλο «Επιτόπου μη καταστρεπτικός έλεγχος των τοιχοποιιών του καθολικού της μονής Καισαριανής για τον σχεδιασμό της αντισεισμικής προστασίας του μνημείου», έγινε κατ’ αρχάς μια περιγραφή όλων των σταδίων που περιλαμβάνει η Μεθοδολογία της ολοκληρωμένης αντισεισμικής προστασίας των μνημείων. Σήμερα επιβάλλεται, πριν επιχειρηθεί οποιαδήποτε επέμβαση σε ένα ιστορικό κτίριο, να ακολουθείται η γενικότερη δεοντολογία των επεμβάσεων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μιας άστοχης και βλαπτικής επέμβασης. Ακολούθως, με σκοπό τη διαγνωστική μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης του καθολικού της μονής Καισαριανής, για την αντισεισμική προστασία του μνημείου, σχεδιάστηκε η κάτωθι μεθοδολογία. Το πειραματικό μέρος της παρούσας εργασίας, αφορά στην διαγνωστική επί τόπου έρευνα, με σκοπό την αποτίμηση της φθοράς των υλικών και την παθολογία των τοιχοποιιών του καθολικού της μονής Καισαριανής. Καθώς απώτερος σκοπός είναι ο έλεγχος της τρωτότητας του μνημείου σε περίπτωση σεισμικής καταπόνησης, απαραίτητη είναι αφενός η συλλογή ιστορικών στοιχείων σχετικά με τη δόμηση, τις διάφορες οικοδομικές φάσεις και την παθολογία του ναού, και αφετέρου ο εκτεταμένος και λεπτομερής μακροσκοπικός έλεγχος επί τόπου στο μνημείο. Το πρώτο στάδιο της διαγνωστικής μελέτης των τοιχοποιιών του καθολικού ήταν η ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση. Συλλέχθηκαν όλα τα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την χρονική περίοδο κατασκευής, τις φάσεις κατασκευής και ενδεχόμενες προηγούμενες επεμβάσεις επισκευής ή ενίσχυσης, τον τρόπο δόμησης του κτιρίου, τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, την εμφάνιση βλαβών ή φθορών κατά το παρελθόν. Επίσης έγινε συλλογή όλων των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με την αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου. Κατά το στάδιο αυτό, έγινε μελέτη της βιβλιογραφίας και των ιστορικών αρχείων, σύγκριση παλαιότερων φωτογραφιών με νεότερες, καθώς και συλλογή προφορικών πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές. Επίσης, ελήφθησαν πληροφορίες από την βιβλιογραφία για κατασκευές του ίδιου τύπου και της ίδιας εποχής με την εξεταζόμενη. Κατά το δεύτερο στάδιο πραγματοποιήθηκαν επιτόπου μακροσκοπικές παρατηρήσεις στο μνημείο, σχετικά με το είδος των δομικών υλικών, τον τρόπο δόμησης, τις τυχόν επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και έγινε μια αρχική ταξινόμηση των δομικών υλικών και των τύπων φθοράς. Στην συνέχεια διενεργήθηκαν διάφοροι μη καταστροφικοί έλεγχοι, οι θέσεις των οποίων καθορίζονται ώστε να είναι αντιπροσωπευτικές και να καλύπτουν όλα τα υλικά, όλες τις φάσεις κατασκευής και όλες τις μορφές φθοράς που καταγράφηκαν κατά το στάδιο των μακροσκοπικών παρατηρήσεων. Οι τεχνικές μη καταστροφικού ελέγχου που εφαρμόσθηκαν στο καθολικό της μονής Καισαριανής ήταν η Μικροσκοπία οπτικών ινών, η Θερμογραφία Υπερύθρου, το Γεωραντάρ, η Κρουσιμέτρηση ή μέθοδος σφύρας. Ακολούθως έγινε μια αρχική αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης του δομήματος. Μέσω της συσχέτισης των βλαβών και φθορών με τους εξωγενείς παράγοντες (προσανατολισμός του κτιρίου, περιβαλλοντικοί παράγοντες), επιτυγχάνεται εκτίμηση των αιτίων και των μηχανισμών φθοράς και τελικά προσδιορισμός της παθολογίας και της τρωτότητας του δομικού συστήματος.