Ιστορική ανάλυση, περιγραφή του φέροντος οργανισμού και διάγνωση της φθοράς και παθολογίας του ιστορικού κτιρίου της Οικίας Δουρούτη στο Μεταξουργείο Αθηνών - Μαρκουλάκη, Σοφία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η κατασκευαστική δομή της οικίας Δουρούτη στο Μεταξουργείο Αθηνών, με βάση τη μελέτη της οικοδομικής της εξέλιξης και της σημερινής παθολογίας της. Η μελέτη αυτή έγινε με τη συνδρομή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως το γεωραντάρ. Η οικία αυτή αποτελεί τμήμα του γωνιακού συγκροτήματος του μεταξουργείου στην ομώνυμη περιοχή των Αθηνών. Η αρχική της κατασκευή ξεκίνησε το 1834 από τον αρχιτέκτονα Χριστιανό Χάνσεν. Ακολούθησαν διάφορες οικοδομικές φάσεις του συγκροτήματος, οι οποίες συντέλεσαν στη σημερινή μορφή στην οποία βρίσκεται η οικία Δουρούτη. Το συγκρότημα από την αρχική εμπορική χρήση για την οποία προοριζόταν, και για την οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, μετατράπηκε σε μεταξουργείου και στη συνέχεια σε συγκρότημα κατοικιών. Στο εξεταζόμενο κτήριο διακρίνονται όλα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κατασκευαστικής τεχνικής της περιόδου, η οποία ξεκινάει από τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα (1834) και φτάνει έως τα τέλη της οθωνικής περιόδου (δεκαετία 1860). Τα χαρακτηριστικά των κτηρίων της περιόδου είναι: η διαμόρφωση του κατακόρυφου φέροντος οργανισμού με τοιχοποιία από λιθοδομή, πατώματα και επιστεγάσεις από ξύλο και ανώφλια από ξύλο, φυσικούς λίθους ή οπτόπλινθους Εξαιτίας των προσθηκών, τα στοιχεία αυτά εμπλέκονται με μεταγενέστερες κατασκευαστικές τεχνικές, όπως η χρήση σιδηροδοκών διατομής διπλού ταυ στα πατώματα. Στην εργασία αυτή εξετάζεται αναλυτικά η κατασκευαστική δομή στέγης, πατωμάτων, τοιχοποιιών, ανοιγμάτων, κλιμάκων. Ειδικότερα για τη μελέτη του τρόπου δόμησης των τοιχοποιιών γίνεται η χρήση της μεθόδου του ραντάρ. Γίνονται μετρήσεις στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο με στόχο να διαπιστωθεί αν η τοιχοποιία είναι συμπαγής ή αποτελείται από στρώσεις υλικού. Ακολουθούν δειγματοληψίες λιθοσωμάτων και κονιάματος με στόχο τον υπολογισμό της αντοχής των τοιχοποιιών. Τέλος, μελετάται η παθολογία του κτηρίου, η οποία και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τους κινδύνους αστοχίας που αντιμετωπίζει η οικία, καθώς και για τις αδυναμίες του δομικού της συστήματος.