Τεκμηρίωση και προτάσεις υλικών και επεμβάσεων συντήρησης σε ιστορικό κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Βαλένθιας με σκοπό την επανάχρησή του - Μανουσάκη, Αθανασία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η τεκμηρίωση των φαινομένων φθοράς και οι προτάσεις για υλικά και επεμβάσεις συντήρησης στο ιστορικό κτίριο του Colegio del Arte Mayor de la Seda, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Βαλένθια, με σκοπό την επανάχρησή του. Για τη μελέτη των υλικών και την αποτίμηση της φθοράς ακολουθήθηκε ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός διαγνωστικής μελέτης των υλικών του κτιρίου. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε επί τόπου επίσκεψη στο μνημείο, για την καταγραφή μακροσκοπικών παρατηρήσεων και τη φωτογραφική τεκμηρίωση των φαινομένων φθοράς. Στη συνέχεια έγινε χρήση επί τόπου μη καταστρεπτικών τεχνικών ελέγχου, όπως η θερμογραφία υπερύθρου και το οπτικό μικροσκόπιο, για τη μελέτη των τύπων φθοράς. Ακολούθως, επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικές θέσεις για τη δειγματοληψία, με κριτήριο τη γνώση των χρησιμοποιούμενων υλικών και τους τύπους φθοράς. Τα δείγματα αυτά εξετάστηκαν στο εργαστήριο τόσο για τη χημική τους σύσταση αλλά και για τις φυσικοχημικές ιδιότητές τους. Για τη μελέτη αυτών των υλικών έγινε χρήση του οπτικού μικροσκοπίου, της πορομετρίας υδραργύρου, θερμικών τεχνικών (DTA_Tg) αλλά και μετρήσεις ολικών διαλυτών αλάτων. Κατόπιν, έγινε επεξεργασία όλων των παραπάνω αποτελεσμάτων προκειμένου να γίνει χαρακτηρισμός των δομικών υλικών του κτιρίου αλλά και των μηχανισμών και τύπων φθοράς. Ακολουθεί μελέτη η οποία αφορά γενικούς κανόνες για την αποκατάσταση και επανάχρηση ενός μνημείου και πως αυτή συμβάλλει προς το καλύτερο για την ανάδειξή του αλλά και για ολόκληρη την περιοχή που αφορά. Ακόμη, εξετάζεται η μελέτη μιας σύγχρονης στρατηγικής που πρέπει να αφορά τα Arts, Crafts and Design (ACD's) προκειμένου να μπορούν να αναπτυχθούν στο παρόν σύγχρονο περιβάλλον και στη νέα οικονομία. Στο τέλος, γίνονται προτάσεις για την αποκατάσταση του μνημείου, σύμφωνα με τις αρχές δεοντολογίας που διέπουν τις αποκαταστάσεις, αλλά και προτάσεις που αφορούν τη χρήση του κτιρίου, προκειμένου αυτό να ξαναγίνει ένα τοπόσημο για τη γειτονιά αλλά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Βαλένθια.