Επίγνωση Πλαισίου σε Περιβάλλον Ανεξαρτήτου Πλατφόρμας - Ντάνος, Χρήστος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Με την δημιουργία διασυνδεδεμένων συστημάτων ενδιάμεσου λογισμικού ανεξαρτήτου πλατφόρμας, προκύπτει μία νέα περιοχή ευκαιριών για την ανάπτυξη πανταχού-παρόντων συστημάτων διάχυτου υπολογισμού. Οι εφαρμογές με δυνατότητες επίγνωσης πλαισίου μπορούν να επεκταθούν, ώστε να μπορούν, με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο, να εμπεριέχουν πολλαπλές πτυχές της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής στην καθημερινότητα, οι οποίες δεν περιορίζονται σε ένα μοντέλο συναγωγής πλαισίου με κέντρο την συσκευή. Η παρούσα διατριβή προτείνει ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να επεκταθεί προς ένα άλλο, με κέντρο τον άνθρωπο, ανεξάρτητο της πλατφόρμας και της συσκευής, και το οποίο βασίζεται σε ένα προσωπικό οικοσύστημα συννέφου κατανεμημένων εφαρμογών και δεδομένων. Το webinos, μία καινοτόμα συλλογή επεκτάσεων χρόνου εκτέλεσης ιστού, η οποία επιτρέπει σε εφαρμογές και υπηρεσίες ιστού να χρησιμοποιούνται και να διαμοιράζονται με συνέπεια και ασφάλεια σε ένα ευρύ φάσμα συγκλινόντων και διασυνδεδεμένων συσκευών, αποτελεί αυτό το οικοσύστημα. Το λειτουργικό πακέτο επίγνωσης πλαισίου του webinos, το οποίο απαρτίζεται από τον Διαχειριστή Πλαισίου και το API Πλαισίου, είναι προσβάσιμο από κάθε εφαρμογή webinos. Έπειτα από μία αυστηρή επιβολή πολιτικής δικαιωμάτων, μπορεί να συλλέξει πληροφορίες πλαισίου, είτε μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού αναχαίτισης κλήσεων συστήματος που πραγματοποιούνται από εφαρμογές όταν καλούν τα διάφορα API του webinos, μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού δειγματοληψίας σε αυτά τα API, ή μέσω προσαρμοσμένων επεκτάσεων του σχήματος του πλαισίου από συγκεκριμένες εφαρμογές. Στη συνέχεια, μπορεί να κατανείμει την πληροφορία πλαισίου από τον μηχανισμό αποθήκευσης προσωπικού συννέφου, στη μορφή απλών, διαχειρίσιμων και διαισθητικών Αντικειμένων Πλαισίου, από και προς όλες τις συσκευές με webinos που ανήκουν στον ίδιο χρήστη, ή ακόμα και σε άλλους, εξουσιοδοτημένους χρήστες. Επιπλέον, το λειτουργικό πακέτο αυτό, παρέχει τον τρόπο για τη δημιουργία κανόνων που πυροδοτούν ενέργειες όταν συμβαίνουν γεγονότα που σχετίζονται με το πλαίσιο, όπως όταν ο χρήστης εισέρχεται στο σπίτι του ή δεν παρακολουθεί την αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση, και να εκκινήσει ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες δημιουργούν ή επικοινωνούν πληροφορίες, ή εκτελούν διεργασίες και εφαρμογές που σχετίζονται με την κατάσταση του χρήστη.