Μελέτη και εφαρμογή νέων μεθόδων ανακατασκευής θραυσμένων αντικειμένων - Μίχας, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Στην εργασία αυτή μελετούνται συγκεκριμένες μέθοδοι αυτόματης ανακατασκευής θραυσμένων αρχαιολογικών ευρημάτων με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίες παρουσιάζονται στις δημοσιεύσεις Contour-Shape Based Reconstruction of Fragmented, 1600 B.C. Wall Paintings [1] και Efficient solution to the 3D problem of automatic wall paintings reassembly [2]. Όντως, πολλά αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης σημασίας ανασκάπτονται σε μορφή εκατοντάδων ή και χιλιάδων θραυσμάτων, τα οποία συνήθως έχουν υποστεί φθορά. Η ανακατασκευή αυτών των ευρημάτων είναι μεγίστης σημασίας για την αρχαιολογική έρευνα. Η χρήση του υπολογιστή για την υποβοήθηση της διαδικασία ανασύνθεσης είναι επομένως πολύτιμο εργαλείο για την Ιστορία και την Αρχαιολογία. Τα σχετικά συστήματα και οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί επιτρέπουν το βέλτιστο τρισδιάστατο ταίριασμα ανάμεσα στα θραύσματα, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ο ρόλος τους είναι να προτείνουν στους επιστήμονες ταιριάσματα τα οποία είναι δύσκολο και χρονοβόρο να εντοπιστούν με το ανθρώπινο μάτι. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας παρουσιάζεται μια σύντομηεισαγωγή στην χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Αρχαιολογία και ειδικότερα στην ανασύνθεση θραυσμένων αντικειμένων. Στο δεύτερο και στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από τους συγγραφείς των δημοσιεύσεων [1] και [2] αντίστοιχα. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ψηφιακή επεξεργασία των θραυσμένων αντικειμένων από τον συγγραφέα της παρούσας διπλωματικής εργασίας.