Πειραματική διερεύνηση συντελεστή ανάκλασης σε απορροφητικό κρηπιδότοιχο - Καλογερής, Διονύσης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, 2015)
Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η πειραματική διερεύνηση σε φυσικό προσομοίωμα του φαινομένου της ανάκλασης των θαλάσσιων κυματισμών σε κατακόρυφο τοίχο επιστροφής και σε πρανή από φυσικούς ογκόλιθους. Για τη διενέργεια των πειραμάτων χρησιμοποιήθηκε το φυσικό προσομοίωμα απορροφητικού κρηπιδότοιχου σε κλίμακα 1:20. Όλα τα πειράματα έλαβαν χώρα στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι να διερευνηθεί η ανάκλαση των κυματισμών σε πέντε διαφορετικές διατομές του μετώπου του προσομοιώματος, καθώς και σε διαφορετικές στάθμες ύδατος και εν συνέχεια η σύγκριση των αποτελεσμάτων. Παράλληλα διερευνήθηκε η σχέση του μέσου συντελεστή ανάκλασης με άλλες παραμέτρους καθώς και να συγκριθούν οι μετρήσεις που θα προκύψουν με αντίστοιχες από τη διεθνή βιβλιογραφία. Αρχικά στην εργασία παρατίθενται θεωρητικά στοιχεία σε σχέση με τους θαλάσσιους κυματισμούς όπως και αναλυτικά στοιχεία για τις πειραματικές διατάξεις και την πειραματική διαδικασία. Ύστερα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων υπό μορφή πινάκων και γραφημάτων. Ακολουθεί η επεξεργασία τους και η κατάρτιση διαγραμμάτων που αφορούν το συντελεστή ανάκλασης και την συσχέτιση τους με άλλες παραμέτρους . Στο τέλος αναφέρονται τα γενικά συμπεράσματα αυτής της διπλωματικής.