Χρήση ισοτοπικών και υδροχημικών χαρακτηριστικών υπογείων νερών για τη διερεύνηση της υπόγειας υδρολογίας του παράκτιου συστήματος του Μαραθώνα - Φλώρος, Επαμεινώνδας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών. Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας, 2016)
Οι παράκτιοι υδροφορείς αποτελούν υπόγειους ταμιευτήρες νερού, οι πόροι των οποίων χρησιμοποιούνται για άρδευση σημαντικών εκτάσεων. Παράλληλα, η υδραυλική επικοινωνία αυτών των υπόγειων υδροσυστημάτων με τη θάλασσα και η υπεράντλησή τους, τα καθιστούν ευάλωτα στη θαλάσσια διείσδυση, υποβαθμίζοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τους. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της υπόγειας υδρολογίας παράκτιου υδροσυστήματος μέσω συλλογής και αξιοποίησης υδρογεωλογικών, υδραυλικών και ισοτοπικών δεδομένων υπόγειων νερών. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής. Ο προσχωματικός σχηματισμός του Μαραθώνα αποτελεί ένα τυπικό Μεσογειακό υδροσύστημα. H έρευνα που διεξήχθη αφορά στη μελέτη του υδρογεωλογικού καθεστώτος της περιοχής τόσο μέσω βιβλιογραφικής αναζήτησης ζητημάτων αναφορικά με τη θαλάσσια διείσδυση, τις γεωλογικές και κλιματικές συνθήκες και τη μελέτη της ισοτοπικής υδρολογίας όσο και από την απαιτούμενη έρευνα πεδίου με τη λήψη και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων από τα σημεία υδροληψίας της περιοχής. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις των δειγμάτων, ως προς τα βασικά ιόντα, αλλά και ισοτοπικές μετρήσεις μέσω φασματογράφου μάζας. Τέλος, τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε χάρτες, διαγράμματα και σχήματα χρησιμοποιώντας τα πακέτα πληροφοριακών δεδομένων QGIS 2.12.2 Lyon, ArcMap 10.1, Surfer 11 και Aquachem 4.0.