Παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία ενός αεροσκάφους - Μπαφέρου, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την εναέρια τροχιά ενός αεροσκάφους. Οι παράγοντες αυτοί συνθέτουν ένα πολύπλοκο πρόβλημα κι έτσι προκύπτει η ανάγκη προσδιορισμού μιας μέσης εναέριας τροχιάς, η οποία θα ενσωματώνει τους παράγοντες αυτούς. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, σε αυτή την εργασία γίνεται προσδιορισμός μιας μέσης ακολουθούμενης εναέριας πορείας για τους δημοφιλέστερους τύπους αεροσκαφών, για διαφορετικά εύρη αποστάσεων. Προτείνεται δηλαδή, ένα αντιπροσωπευτικό μέσο διάγραμμα του υψομέτρου του αεροσκάφους συναρτήσει του χρόνου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, συλλέχθηκαν στοιχεία για πολλές διαφορετικές πτήσεις του τύπου των αεροσκαφών που εξετάζονται. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάναν πληροφορίες για το υψόμετρο του αεροσκάφους, την κάθε χρονική στιγμή της πτήσης. Η συλλογή στοιχείων έγινε για διάφορα εύρη αποστάσεων. Αυτά τα διαφορετικά εύρη για τα οποία έγινε ο προσδιορισμός της μέσης τροχίας, επιλέχθηκαν βάσει της σχετικής βιβλιογραφίας. Στη συνέχεια, τα ακατέργαστα συλλεχθέντα δεδομένα, επεξεργάζονταν στατιστικά, ύστερα από ευθυγράμμιση δεδομένων (ή εξομάλυνση δεδομένων; στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρεται ως landmark registration). Με τη χρήση αυτής της μεθόδου, εξαλείφονται οι διαφορές φάσης ανάμεσα στα διαγράμματα χρόνου-υψομέτρου και καθίσταται δυνατό να εξαχθεί στατιστικά η μέση τροχιά ενός αεροσκάφους. Στη συνέχεια, έγινε ανάλυση των αποτελεσμάτων.