Αυθαίρετη δόμηση – Πώς αντιμετωπίζεται στην πράξη - Σταράκης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η μελέτη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης και των πρακτικών εκφάνσεών του. Το θέμα της αυθαίρετης δόμησης έχει μεγάλη έκταση και οι συνέπειες που έχει στην κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή των ανθρώπων είναι τεράστιες. Για το λόγο αυτό γίνεται μία προσπάθεια προσέγγισης του με ιδιαίτερη έμφαση στο πρακτικό μέρος του. Σκοπός είναι η παρουσίαση στον αναγνώστη του προβλήματος, οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή του από την αρχή της εμφάνισης του φαινομένου έως σήμερα, αρχικά παρουσιάζοντας τις νομοθετικές προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου και στη συνέχεια δίνοντας έμφαση στο πρακτικό κομμάτι της αντιμετώπισής του. Ακόμη παρουσιάζονται οι επιπτώσεις του φαινομένου και προτάσεις αντιμετώπισής του.